Meer dan 6 op 10 Noorderlingen spreekt liefde voor broer of zus zelden of nooit uit

Amsterdam – Nederlanders vinden de band tussen broers en zussen heel belangrijk, maar meer dan de helft (54%) spreekt dat zelden of nooit uit. Noorderlingen* (64%) spannen hierbij de kroon en praten hier het minst van alle Nederlanders over. De onderlinge ‘aandachtsbehoefte’ is er wel. Zo vindt 71% van de Nederlanders de door 3FM DJ Giel Beelen in het leven geroepen Nationale Broer & Zus-dag een goed initiatief. Op 30 september vindt die voor de derde keer plaats, en wellicht wordt deze dag net zo belangrijk als Vader- en Moederdag. Maar daar valt nog veel te winnen, want slechts 15% van de Nederlanders kent de speciale dag om broers en zussen te vieren. Dit blijkt uit onderzoek* van dealsite Groupon. De periode tot en met 30 september staat bij Groupon volledig in het teken van de Nationale Broer & Zus-dag met een speciale shop die inspiratie biedt om met broers en zussen samen activiteiten te ondernemen en de band te versterken.

Hoewel 82% van de Noorderlingen zijn of haar broers en zussen minstens één keer per maand spreekt en 47% elkaar zelfs één keer per week spreekt, is de behoefte aan quality time met broer en/of zus groot, zo laat het onderzoek zien. Veel mensen willen graag meer tijd doorbrengen met hun geliefde familielid. Voor bijna de helft (48%) van de Nederlanders is samen buiten de deur eten of drinken een van de favoriete activiteiten om eens in de zoveel maanden met hun broers en zussen te doen. Bij Noorderlingen is dit percentage minder met 40%, maar is nog steeds één van hun favoriete activiteiten. Naast de maandelijkse standaardactiviteiten als samen thuis blijven en daar chillen (58%) en samen op bezoek gaan bij de rest van de familie (56%). De algemene top drie van broer-zus-activiteiten voor de Noorderlingen buiten de deur op een rij:

1) Uit eten / iets drinken (40%)

2) Samen shoppen (26%)

3) Weekendje weg/ vakantie (15%)

 

De jongens tegen de meisjes
Zowel mannen als vrouwen koesteren de relaties met hun broers en zussen, maar beiden geven vaker aan een betere band met hun zussen (respectievelijk 19% en 32%) dan met hun broers te hebben (respectievelijk 13% en 10%). Echter maken de Noorderlingen hier geen verschil tussen. 24% geeft aan een betere band met hun broer te hebben evenals 24% aangeeft een betere band met hun zus te hebben. Voor de meeste Nederlanders is een broer of zus op de eerste plaats iemand die precies weet hoe je bent en waar je vandaan komt (57%), maar ook iemand die er altijd voor je is (54%). Voor 42% van de Nederlandse vrouwen is een broer of zus op de derde plaats iemand bij wie ze 100% zichzelf kunnen zijn, terwijl een broer of zus voor ruim één derde van de mannen (36%) betekent dat zij altijd iemand hebben om mee te praten.

Ondanks deze openbare liefdesverklaring geven vrouwen vaker dan mannen aan dat zij een haat-liefdeverhouding met hun broers en zussen hadden toen zij nog kinderen waren (21% versus 14%). Maar naarmate ze ouder worden, verschuift deze verhouding voor mannen én vrouwen naar een vriendenrelatie of noemen zij elkaar zelfs best friends forever.

Nostalgie naar kindertijd met broers en zussen
De relatie tussen broers en zussen verbetert misschien vaak over de jaren en verandert dan van een haat-liefdeverhouding in vriendschap. Toch geven 7 op 10 Noorderlingen aan bepaalde aspecten van de vroegere relaties met hun naasten te missen. De hang naar nostalgie is het grootst onder de Noorderlingen in verhouding tot de rest van Nederland (69% versus 66%). De volgende dingen missen zij het meest aan de tijd die zij als broers en zussen samen door hebben gebracht in het ouderlijk huis tijdens hun jonge jaren:

1) Samen tijd doorbrengen (44%)

2) Samen op avontuur gaan (22%)

3) Samen opgroeien (20%)

Wat er ook gemist wordt aan de goede oude tijd, de Nationale Broer & Zus-dag is natuurlijk bij uitstek dé dag om herinneringen op te halen. Ook is het de dag om eens iets leuks met broers en zussen te doen en hen te laten weten wat ze voor je betekenen door samen de banden aan te halen én versterken. Groupon biedt daarom als onderdeel van de speciale Nationale Broer & Zus-dag webshop een bijzondere deal aan om broer en zus-relaties in het zonnetje te zetten. Via deze deal kan iedereen zijn of haar broers en zussen laten weten wat ze voor hen betekenen en door middel van een persoonlijke boodschap voorstellen om samen iets leuks te ondernemen.

Back to top button