Zwemgroep de Spetters voor (ex)kankerpatiënten bestaat 12 ½ jaar

Delfzijl – Deze maand, september 2021, is het 12 ½ jaar geleden, dat Anneke van Campenhout zwemgroep de Spetters heeft opgericht. Dit is een zwemgroep speciaal voor (ex) kankerpatiënten.

Of je nu kaal bent, een borstamputatie, een stoma, littekens of niet zichtbare (psychische) klachten hebt, de deelnemers hebben allemaal één ding gemeen het zijn allemaal mensen die kanker hebben of hebben gehad. Zwemgroep de Spetters is elke woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur aanwezig in het zwembad Dubbelslag in Delfzijl daar hebben ze een eigen zwemuurtje.

Belangrijke bijdrage
Veel kankerpatiënten hebben soms moeite om hun lichaam in het openbaar te tonen, omdat ze bijvoorbeeld kaal zijn, een stoma hebben of behoorlijke littekens. Onderzoek heeft aangewezen, dat sportief bewegen na of tijdens een kankerbehandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel en het opbouwen van de conditie. Belangstellenden dienen echter wel vooraf te overleggen met specialist of oncoloog.

Er wordt altijd begonnen met een paar baantjes zwemmen om de spieren los te maken. Dan wordt er ook veel bijgekletst, iets dat bij deze groep erg belangrijk is. De deelnemers zijn laaiend enthousiast en er worden vriendschappen gesloten. Daarna gaan worden er oefeningen op muziek gedaan: aquarobics. De slogan daarbij is ‘Luister naar je lichaam en forceer niets’. Niets moet, alles is vrijblijvend. Zelf het tempo bepalen is belangrijk, maar ook heel moeilijk.

Niet alleen de oefeningen in het water, maar ook de psychische effecten van zwemmen zijn heel belangrijk. Het zwemmen geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. Dit vindt plaats alles onder begeleiding van een ervaren instructeur/trice.

Drempel
Iedereen is welkom: jong en oud, man en vrouw. Toch blijkt de drempel vaak nog erg hoog te zijn. Soms loopt iemand al weken met het idee rond, maar durft de stap niet te nemen. Achteraf hoort men dan: ’Had ik het maar veel eerder gedaan. Dit is net één grote familie hoe jullie met elkaar omgaan’.

Daarom worden mensen die voor de eerste keer, als ze dat op prijs stellen, door Anneke van Campenhout namens De Spetters worden opgevangen. Er mag vrijblijvend en kosteloos een keer meegedaan worden met de les of vanaf de kant de les volgen, zonder verplichtingen.

Voor meer informatie en aanmelding: Anneke van Campenhout 06-19192815 of mail: annekevanc@live.nl

Back to top button