fbpx
10 C
Delfzijl
dinsdag 26 mei 2020
Home Weer en natuur Zware windstoten van 75 tot 100 km/uur vanmiddag

Zware windstoten van 75 tot 100 km/uur vanmiddag

Nederland – Opnieuw is het onstuimig in het weekend. Tot een zeldzame schrikkelstorm komt het vandaag zeer waarschijnlijk niet, maar we moeten vanmiddag tijdens buien wel rekening houden met zware windstoten van 75-95 km/uur. Zeer lokaal komt het mogelijk tot zeer zware windstoten van iets meer dan 100 km/uur. Aan de westkust is ook vanavond en vannacht nog kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

De wind wakkert vanochtend al aan tot vrij krachtig (5 Bft.) boven land en krachtig tot hard (6-7 Bft.) aan zee. Van zware windstoten is dan nog geen sprake. Op de meeste plaatsen is het droog en de zon kan lokaal een beetje schijnen. De temperatuur loopt op naar maar liefst 10 graden aan zee tot lokaal 14 in het oosten.

Vanmiddag trekt van west naar oost een buienzone over het land. De neerslag verdrijft de zachte lucht. Bij buien kunnen in het hele land zware windstoten optreden van 75-95 km/uur. Lokaal lopen de zwaarste windstoten vooral aan zee en rondom het IJsselmeer mogelijk op naar 100 km/uur of nog net iets meer. Eind van de middag verlaten de buien het noordoosten van het land.

Aanhoudend zware windstoten aan zee
Hoewel de buienlijn verdwenen is blijft het vanavond en vannacht onstuimig. In de kustgebieden waait het hard tot stormachtig met kans op zware windstoten van 75-85 km/uur. Op de westelijke Wadden kunnen de windstoten plaatselijk oplopen naar 90 km/uur. Zondagochtend neemt de wind langzaam in kracht af en verdwijnen de zware windstoten.

Slechts één keer een schrikkelstorm
In het verleden is het slechts één keer tot storm gekomen op schrikkeldag. Op 29 februari 2008 was er sprake van een officiële schrikkelstorm. In Vlissingen werd een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten en in het Zeeuwse Cadzand kwam het toen tot een zeer zware windstoot van 104 km/uur. Dit keer is het dus zeer onstuimig, maar tot een zeldzame schrikkelstorm zal het zeer waarschijnlijk niet komen.

Advertenties