Zullen de prijzen van wijnen toenemen komend jaar?

Nederland – Het is een dramatisch jaar geweest. We zijn net uit de corona crisis gekomen, en nu is er al oorlog uitgebroken. Deze oorlog heeft niet alleen verschrikkelijke gevolgen gehad voor de direct betrokken gebieden, maar de hele wereld heeft last van de gevolgen. Inflatie heeft zowat alle landen ter wereld getroffen. Bepaalde producten in het specifiek zijn extra hard getroffen. De benzine is zo duur geworden in sommige plekken dat het niet meer voordelig is om met de auto naar werk te gaan. Is de kans er ook aanwezig dat wijn een van die producten is of wordt die extra hard wordt getroffen? In dit artikel wordt uiteengezet hoe de situatie is met de prijzen van wijn en een verwachting voor de toekomst.

Algemene prijsstijging
Het is duurder geworden om een wijntje toe te voegen aan onze wijnkoelkasten. Dit geldt niet exclusief voor wijn, maar voor alle producten. Dat is de betekenis van inflatie. De inflatie zorgt ervoor dat alle producten gemiddeld gezien een aantal procent duurder worden ten opzichte van eerdere periodes. Jaarlijks is het streven van de overheid in Nederland om de inflatie rond de 2% te houden. We hebben sinds augustus 2022 de 13% overschreden! Dit betekent dat de algemene prijspeil significant hoger ligt dan bedoeld is. Wijn valt hier ook onder, maar tot dusver is de prijs van wijn niet specifiek geraakt door de gebeurtenissen in de wereld. Hoe komt dat?

Waarom zal wijn waarschijnlijk niet stijgen?
De producten die geraakt zijn, zijn bijvoorbeeld benzine en producten die te maken hebben met tarwe. Dat deze twee producten exponentieel duurder zijn geworden komt omdat beide de tarwe en benzine aanbod voor een groot deel afkomstig waren uit Oekraïne en Rusland. Met de heftige sancties op Rusland en de schade die Oekraïne loopt door de oorlog, mist de wereld een groot deel van dit aanbod. Echter zit het heel anders met wijn. Wijn is vooral afkomstig uit grote wijngebieden zoals Spanje en Frankrijk. Onze internationale handelingen zijn met deze landen zijn niet echt getroffen en deze landen zelf hebben niet veel met de oorlog te maken gehad, behalve de algemene stijging van de prijspeil.

Vooruitblik
De toekomst voorspellen kan niemand, maar je kan wel een goede gok doen met gebruik van alle beschikbare data. Zoals het ernaar uitziet, zal de prijs van wijn niet drastisch stijgen. De wijngebieden en onze handel met deze gebieden zijn veelal onaangetast gebleven. Ook is de kans dat deze gebieden te maken krijgen met grote problemen klein.

De kans is er nog altijd dat de inflatie verder toeneemt, maar dit zal dan gelden voor alle producten en niet alleen voor wijn. Al in al kan met redelijke zekerheid gezegd worden dat, als de regering erin slaagt de inflatie onder controle te krijgen, er een goede kans is dat de prijs van wijn zal dalen in de komende periode.

Back to top button