Zorgen om openingstijden huisartsenpost

Delfzijl / Appingedam – De colleges van burgemeester & wethouders van Appingedam en Delfzijl maken zich zorgen over mogelijke inperking van de openingstijden van de huisartsenpost van Doktersdienst Groningen in Delfzijl. De post was tot 1 juni gehuisvest in het Ommelander Ziekenhuis. Met de sluiting van het ziekenhuis is de post tijdelijk ondergebracht in huisartsenpraktijk Poseidon aan de Jachtlaan in Delfzijl.

Een huisartsenpost van de Doktersdienst Groningen biedt inwoners gelegenheid om – buiten kantooruren – dichtbij huis in de avonduren en in de weekeinden een huisarts te bezoeken als dat nodig is. Binnen de Doktersdienst circuleert een plan om onder andere de post Delfzijl van maandag- tot en met zondagavond te sluiten zodat er na 17.00 uur geen huisarts meer kan worden geraadpleegd in beide gemeenten. In het weekend is de post in Delfzijl uitsluitend nog overdag open.

Niet acceptabel
De wethouders Meindert Joostens van Delfzijl en Annalies Usmany van Appingedam zijn hier sterk op tegen. Wethouder Usmany geeft aan: ‘Als de huisartsenpost in de avonduren niet meer open is voor de regio Appingedam-Delfzijl, zullen inwoners naar het OZG in Scheemda moeten om een huisarts te spreken. Dat vinden wij niet acceptabel. In de avonduren en in de weekenden moeten inwoners een dokter in de nabije omgeving kunnen raadplegen’.

‘Het gebied Appingedam en Delfzijl is een stedelijk gebied met in de kernen 30.000 inwoner,’ licht wethouder Joostens toe. ‘Daaromheen zijn nog verschillende dorpen. Wij willen niet dat deze voorziening ook nog eens uit onze regio verdwijnt. De zorgvraag is in onze gemeenten relatief hoog en elk jaar neemt het aantal ouderen toe. Mensen moeten in de avonduren dichtbij huis een huisarts kunnen raadplegen. Het is niet te doen om ‘s avonds met het openbaar vervoer naar Scheemda te moeten om een dokter te spreken. Het is een heel slecht signaal als de dokterspost gedeeltelijk of helemaal zou verdwijnen’.

Zo snel mogelijk van tafel
De wethouders Usmany en Joostens willen het mogelijk verminderen van de openingstijden aan de orde stellen tijdens bestuurlijk overleg met verzekeraar Menzis en de directie van de doktersdienst. Het voorstel tot vermindering van het aantal uren of mogelijke sluiting moet zo snel mogelijk van tafel, vinden beide wethouders.

Dertien huisartsen
De gemeentebesturen hebben alle dertien huisartsen in de regio Appingedam – Delfzijl aan hun zijde. De toekomst van de indeling van de posten van de Doktersdienst Groningen is echter in handen van alle 280 huisartsen in de provincie Groningen. Gezamenlijk bepalen ze het aantal posten en de openingstijden.

Back to top button