Zonkracht 8 dit weekend: smeer je goed in

Nederland – Het laatste weekend van juni verloopt zonnig en ronduit heet. Op zaterdag schijnt de zon aan het begin van de middag met UV-index 8, zondagmiddag is de zonkracht ruim 7. Zondag wordt het 23 graden aan zee tot 31 in het zuidoosten. Morgenmiddag is het nog heter met op grote schaal 30-33 graden en lokaal 35 graden in het zuiden.

Het is eind juni en dus staat de zon midden op de dag hoog aan de hemel. Daarnaast is de ozonlaag boven onze omgeving vooral morgen relatief dun. Hierdoor wordt minder UV-licht onderweg naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon. 

Zuiden felste zon
Morgen tijdens de eerste helft van de middag is het onbewolkt en varieert de zonkracht van circa 7,5 op de Wadden tot 8,5 in Zuid-Limburg. In het midden van het land is de zonkracht 8,0.

Zondagmiddag varieert de maximale zonkracht van circa 7,1 op de Wadden tot 7,8 in het zuiden van Limburg. Het is dan zonnig met enkele stapelwolkjes. Als de zon precies tussen de stapelwolken door schijnt kan de zonkracht tijdelijk nog iets hoger zijn dan tijdens onbewolkt weer. Dit komt doordat de stapelwolken de zonnestralen deels reflecteren.

Komende weken neemt de zonkracht langzaam af doordat de zon geleidelijk minder hoog aan de hemel komt. De kans dat het dit jaar nog een keer tot zonkracht 8 komt verdwijnt in de loop van juli

Zonkracht 9 
De UV-index wordt in ons land gemeten bij het RIVM in Bilthoven. Het meetpunt in Bilthoven is op dit moment het enige officiële meetpunt in Nederland waar UV-straling wordt gemeten. Sinds 2006 werd in Bilthoven slechts vier keer een UV-index boven de 8 gemeten. In 2017 gebeurde dit maar liefst twee keer met op 11 juni zonkracht 8,7 en op 18 juni zonkracht 8,1. In het zuiden van het land wordt niet gemeten, maar het is aannemelijk dat daar zelfs waarden van boven zonkracht 9 zijn gehaald.

Het record voor het midden van Nederland is zonkracht 9,0 en dat werd gemeten op 25 juni 1995. De uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen (in 1991) zorgde in de jaren erna voor een dunnere ozonlaag.

Back to top button