fbpx
16.1 C
Delfzijl
donderdag 06 augustus 2020
Home Weer en natuur Zondag met veel regen en aan zee zware windstoten

Zondag met veel regen en aan zee zware windstoten

Nederland – Vandaag staat veel regen en veel wind op het programma. In de ochtend valt regelmatig regen. Vanmiddag is er een afwisseling van buien en droge momenten. Tijdens een felle bui is later in de middag en vanavond kans op onweer. Bovendien neemt de wind toe en is vanavond en vannacht in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten tot 95 km/uur. De combinatie van windstoten en soms intense neerslag maken het verraderlijk op de weg.

Het wordt een kletsnatte zondag. In het westen, midden en noorden van het land valt op grote schaal 20 millimeter regen. In het noorden kan de neerslagsom regionaal zelfs oplopen naar 30-40 millimeter. In de ochtend zijn er perioden met regen. Gedurende de middag wordt de neerslag vanuit het westen meer buiig en wisselen droge momenten en plensbuien elkaar af. Eind van de middag en vanavond is ook kans op onweer.

Naast veel regen regionaal zware windstoten 
Vanochtend is de zuidwestenwind landinwaarts matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig (6 Bft.). In de middag neemt de zuidwester wat toe en wordt aan de westkust krachtig tot hard (6-7 Bft.). Tijdens buien is kans op zware windstoten tot circa 80 km/uur. Aan het einde van de middag en vanavond neemt de wind verder in kracht toe en wordt het behoorlijk onstuimig. De wind piekt aan het einde van de avond en het begin van de nacht.

Het is onverstandig om met (lege) aanhangers de weg op te gaan, zeker in de kustprovincies. In het binnenland wordt de wind vrij krachtig tot krachtig en daarbij is kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Aan zee waait het hard tot stormachtig (7-8 Bft.) en kan de wind uithalen naar 95 km/uur. Op de Wadden kan het zelfs tijdelijk stormen (windkracht 9). In de loop van de nacht neemt de wind vanuit het westen in kracht af.

Maandagochtend is de wind in het noorden nog geruime tijd krachtig. In de rest van het land is de wind dan matig tot vrij krachtig.

loading...