Appingedam – Museum Stad Appingedam heeft een bijzondere aanwinst toegevoegd aan haar zilvercollectie: een brandewijnkom, rond 1750 vervaardigd door Reinder Frima in Appingedam.
Reinder Frima was een bekende zilversmid: het museum heeft een aantal pronkstukken van zijn hand in bezit, waaronder een brandewijnkom en een theepot. toch is besloten tot de aankoop van deze brandewijnkom, omdat het Damster zilver is één van de belangrijkste deelcollecties van het museum is. Het laat de welvaart zien van de stad, die vroeger een gilde van smeden kende, waaronder zilversmeden. Ze woonden en werkten in het Gouden Pand, een straat die nog steeds bestaat en waarvan de naam verwijst naar deze historie. Hoe groter de stad, hoe meer zilversmeden er hun brood konden verdienen, daarom is zilver uit Appingedam zeldzamer dan bijvoorbeeld uit Groningen.
De zilversmeden hanteerden elk een eigen merkteken, vaak gebaseerd op hun initialen. Zo is deze brandewijnkom gemerkt met RF, en ook de stijl komt overeen met de al aanwezige kom van Reinder Frima. Groninger brandewijnkommen zijn heel herkenbaar, ze zijn meestal ovaal, met 8 ‘lobben’ (gedreven bollingen) op de komwand en op de voet. De oren hebben een S-vorm en een drakenkopje aan de bovenzijde. In het midden van de komwand staan familiewapens afgebeeld, soms met initialen.
Een brandewijnkom was een mooi cadeau voor een huwelijk bijvoorbeeld, en werd op hoogtijdagen tevoorschijn gehaald. Dan ging er brandewijn in met rozijnen en ging hij rond onder het bezoek, of werden er met een zilveren lepel glaasjes uit gevuld.
De kom is aangekocht op een veiling en was in vervormde staat. Gelukkig bevindt zich schuin tegenover het museum zilversmid Henk Peperkamp, die de kom weer helemaal toonbaar en mooi heeft weten te maken.