fbpx
3.9 C
Delfzijl
26 januari 2021 20:24

Zeldzaam zonnige november na sombere oktober

Nederland – Het is de op twee na zonnigste november met gemiddeld over het land 102 uur zon. Dit is nog bijzonderder doordat oktober juist somber verliep. Deze novembermaand was er 25 uur meer zon dan in oktober. Dit is slechts drie keer eerder voorgekomen en alleen in 1998 was het verschil met 28 uur nog groter. Verder was het een zeer zachte maand, met gemiddeld 8,9 graden tegenover 6,7 normaal. Met 38 mm viel er weinig regen en in het zuidoosten is het met slechts 14 mm neerslag gortdroog. Normaal valt op de droogste plekken van Limburg 63 mm.

November staat niet bepaald bekend als een zonnige en droge maand. Gemiddeld valt in deze maand 82 mm neerslag en daarmee is het de op één na natste maand van het jaar. Alleen in oktober valt gemiddeld een millimeter meer neerslag. Daarnaast kenmerkt november zich door steeds somberder weer en negen dagen verlopen geheel zonloos. Dit jaar verliep november totaal anders.

Zeldzaam: heel veel zon na sombere oktober
Dit jaar liet november zich van een zonnige kant zien. Normaal schijnt de zon gemiddeld over de vijf landelijke stations 63 uur, maar dit jaar was er gemiddeld 102 uur zon. Alleen in 1920 en 1989 was het nog zonniger met respectievelijk 106 en 113 uur zon.

Daarmee was het deze november 61% zonniger dan normaal, maar ook veel zonniger dan in oktober. Normaal is in oktober 50 uur meer zon dan in november. Dit jaar zijn de rollen omgekeerd en was er in november 25 uur (32%) meer zon dan in oktober en dat is zeldzaam. Sinds het begin van de zonmetingen in 1908 is dat slechts drie keer eerder gebeurd. In 1998 en 1989 gebeurde dat met een bovengemiddeld aantal uur zon in november. In 1918 was november met 62 uur zon vrij normaal, maar was oktober met 54 uur zon extreem somber. Alleen in 1998 was het in november nog zonniger ten opzichte van oktober dan dit jaar. Toen was het verschil maar liefst 28 uur.

Lokaal gortdroog
Het was niet alleen zonnig, maar november was ook veel te droog. Gemiddeld over het land viel slechts 38 mm regen, terwijl deze echte herfstmaand gemiddeld goed is voor 82 mm neerslag. In het midden en westen viel de meeste neerslag met 40-45 mm en op sommige plaatsen 50-55 mm. In het noordoosten, oosten en vooral het zuidoosten was het nog veel droger. In delen van Limburg viel slechts 14-15 mm en was daarmee het droogste gebied van het land.

Oktober was het juist nat met in het westen van Zuid-Holland, grote delen van Noord-Holland en de drie westelijke Waddeneilanden ruim 150 mm regen. In Noord-Holland viel lokaal meer dan 200 mm. In Limburg viel toen slechts 50 mm, maar dat is nog steeds ruim drie keer zo veel neerslag als deze maand. Normaal is Roermond de droogte plek met in november 63 mm neerslag.

Ruim twee graden warmer dan normaal
November verliep zeer zacht. In de Bilt komt de gemiddelde temperatuur uit 8,9 graden en daarmee staat deze maand op plek vijf van de warmste novembermaanden. Het is maar liefst 2,2 graden warmer dan normaal. Zonder het koude slotakkoord was de maand op nummer vier geëindigd. De warme maand was goed voor vier officiële warmterecords. Op 2, 9 en 18 november werd het officiële dagrecord gebroken. Daarnaast was het op 2 november ook officieel de warmste novemberdag ooit gemeten. In De Bilt werd het toen 19,3 graden. In het Limburgse Arcen werd het 20,4 graden en dat was de hoogste maximumtemperatuur van de maand.

Het koudste moment van de maand moet nog komen. In de nacht naar maandag gaat het op grote schaal 1-3 graden vriezen. Plaatselijk kan de temperatuur naar -4 of -5 graden dalen.

Met het zeer warme verloop zet november de warmte trend van 2020 voort. Alleen juli verliep koud en mei was normaal. Alle andere maanden waren warm tot zeer warm.

Volg ons op

10,802FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten