fbpx
16 C
Delfzijl
dinsdag 14 juli 2020
Home Algemeen Zeedijk Eemshaven - Delfzijl beter bestand tegen aardbevingen dan gedacht

Zeedijk Eemshaven – Delfzijl beter bestand tegen aardbevingen dan gedacht

Delfzijl / Eemshaven – De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl blijkt veel beter bestand tegen aardbevingen dan gedacht.  

Aardbevingen waren in 2014 aanleiding voor Waterschap Noorderzijlvest om de reguliere dijkversterking van de zeedijk eerder uit te voeren dan oorspronkelijk gepland. De dijk zou tevens aardbevingsbestendig worden gemaakt. Op basis van de destijds beschikbare (beperkte) kennis werd rekening gehouden met omvangrijke maatregelen.


Technisch hoogstandje

De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl is van groot belang voor Nederland. Er werd daarom een team van specialisten samengesteld om de complexiteit van het probleem in kaart te brengen en kennis te ontwikkelen om het risico gedegen in kaart te brengen. Internationale deskundigen onderschrijven de uitkomsten van dit technisch hoogstaande onderzoek.

Versterken

Uit het onderzoek bleek dat de reguliere versterkingsmaatregelen voldoende zijn om de dijk aardbevingsbestendig te maken. Er zijn geen additionele versterkingsmaatregelen noodzakelijk. Wel is afgesproken een aantal schade-beperkende en monitoringsmaatregelen te nemen. NAM zal de kosten hiervan op zich nemen.

Advertenties