donderdag 21 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Woningcorporaties en huurdersorganisaties bundelen krachten

Regio – Zeven woningcorporaties (DEALS) en vijf samenwerkende huurdersorganisaties (HPAG) in het aardbevingsgebied gaan intensief samenwerken om de belangen van huurders rondom de versterkingsoperatie beter te behartigen. De beide partijen vinden dat de veiligheid van sociale huurwoningen een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid is. Op woensdag ondertekenden vertegenwoordigers een officiële overeenkomst waarin de afspraken zijn vastgelegd.

Goede communicatie, vaste overlegmomenten

Een belangrijk uitgangspunt is dat partijen een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid van sociale huurwoningen in het aardbevingsgebied. Om de bewoners optimaal te bedienen is het van belang dat de huurdersorganisaties en de corporaties gezamenlijk optrekken. Het gaat daarbij om kennis en ervaringen delen, waarbij korte lijnen worden gehanteerd. Daarbij is een zorgvuldige communicatie van groot belang. In de overeenkomst zijn de afspraken is vastgelegd. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat er drie tot zes keer per jaar een vast overleg wordt gepland tussen een vertegenwoordiging van de woningcorporaties en de huurdersorganisaties. Zowel de woningcorporaties als HPAG kunnen onderwerpen op de agenda kunnen zetten. De vergadering wordt afwisselend voorgezeten door één van beide partijen.

Bewonerstevredenheid meten

Ook is afgesproken dat er na ieder versterkingsproject een onafhankelijk bewonerstevredenheidsonderzoek wordt uitgevoerd. HPAG beslist mee over het bureau dat het onderzoek gaat uitvoeren. Bewoners van wie de woning versterkt is kunnen zo hun mening geven over de uitgevoerde werkzaamheden en de communicatie rond het versterkingstraject. 

Over HPAG

HPAG staat voor Huurders Platform Aardbevingen Groningen. In deze stichting zijn de volgende vijf huurdersorganisaties vertegenwoordigd: Bewonersplatform Delfzijl, Huurders Adviesgroep Groninger Huis, Huurdersvereniging De Maren Appingedam, Stichting bewonersraad Slochteren en Huurdersvereniging De Huurder Loppersum. HPAG is in 2016 opgericht door enkele huurders die verbetering zagen in de communicatie rond het aardbevingsdossier.

Over DEALS

De woningcorporaties in de aardbevingsgemeenten (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum en Slochteren) hebben afgesproken om beter samen te werken rond het aardbevingsdossier. Het gaat om de volgende woningcorporaties: Acantus, Groninger Huis, Wierden en Borgen, Woongroep Marenland, SUW, De Delthe en Lefier.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,305VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
DierDier
KlussenKlussen
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
AutoAuto