17.9 C
Delfzijl
zondag 15 september 2019
Home Weer en natuur Wisselvallig pinksterweekend kent warm slot

Wisselvallig pinksterweekend kent warm slot

Nederland – Pinksteren verloopt dit jaar heel wisselend. Zaterdag is het koel met een stormachtige wind aan zee en maxima van 16-19 graden. Tijdens de Pinksterdagen wordt het warmer met 17 graden op de Wadden tot 22 graden in Limburg. Zondag blijft het op de meeste plaatsen droog en maandag is er kans op buien. Vooral in het binnenland kan daarbij onweer voorkomen.

Zaterdag heeft het weer een herfstachtig tintje. Het is onstuimig met in het binnenland een (vrij) krachtige zuidwestenwind en aan zee een harde tot stormachtige zuidwester. Stapelwolken razen over het land en tussendoor schijnt de zon. Lokaal kan een bui ontstaan en daarbij is kans op een klap onweer.

De middagtemperatuur is een paar graden lager dan normaal. Het wordt 16 graden op de Wadden en 18-19 in het binnenland. De stevige wind maakt het voor het gevoel een stuk frisser. In de loop van de middag neemt de wind langzaam wat af.

Warmer met Pinksteren
Zondag tapt het weer uit een heel ander vaatje. Op Eerste Pinksterdag staat er slechts een zwakke tot matige zuidwestenwind en met maxima van 17 à 18 graden in de kustgebieden tot 22 in Limburg is het heerlijk weer. De zon heeft concurrentie van wolkenvelden en daardoor is het voor het gevoel niet te warm, maar ook niet fris. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar. Op een lokale bui na blijft het droog en het is dan ook ideaal weer om eropuit te trekken.

Maandag, Tweede Pinksterdag, bevindt de grens van zomerse warmte en koele lucht zich in de buurt van ons land. Precies op dit grensvlak kunnen stevige onweersbuien ontstaan. In de huidige verwachting van het Weeronline-weermodel weet zomers warme lucht ons land niet te bereiken en wordt het 18 graden in het westen tot 22 langs de grens met Duitsland. Het weerbeeld bestaat uit zon en flinke stapelwolken. Ook kunnen regen- en onweersbuien ontstaan. Wie naar Pinkpop gaat doet er dus verstandig aan het weerbericht en de radar in de gaten te houden.

Vorig jaar zonnige en zomerse Pinksteren
In 2018 viel Pinksteren op 20 en 21 mei. Het was heel ander weer dan dit jaar met veel zon en zomerse temperaturen. Zo werd het Eerste Pinksterdag in Arcen 25,7 graden en liep het kwik op Pinkstermaandag op naar lokaal 27 graden. De zon scheen zondag volop, maandag kreeg het zuiden met wolkenvelden te maken. Bovendien ontstonden in het uiterste zuiden onweersbuien.

Advertenties
Advertenties