Wisselend beeld woningmarkt in de gemeenten binnen Noord-Groningen

Delfzijl – De Rabobank publiceerde deze week nieuwe cijfers over de woningmarkt. Landelijk is er een beeld van groei in woningverkoop en woningprijzen. De landelijke voorspelling is dat deze groei de komende twee jaar aanhoudt. Regionaal zijn er wel grote verschillen.

Noord-Groningen kent ook groei in de woningverkoop. Echter de verkoopprijs is in de meeste gemeenten gedaald. Wat opvalt zijn het aantal woning verkopen in Delfzijl: deze zijn in het tweede kwartaal 2015 met 52% gestegen t.o.v het tweede kwartaal 2014. De prijs is in dezelfde periode met 2% gedaald. In deze periode laat de gemeente Bedum een soortgelijk beeld zien. Appingedam is de enige gemeente van Noord-Groningen die zowel groei in de woningverkopen laat zien als in de woningprijs. De ontwikkeling van de woningmarkt in de gemeente Loppersum is het minst gunstig en kent dan ook een daling in het aantal transacties als in de verkoopprijs. De gemeente Eemsmond laat in het tweede kwartaal 2014 t/m tweede kwartaal 2015 een daling zien in woningverkoop, echter de verkoopprijs is 9% gestegen.

Vertrouwen in groei
Karl Pladdet, directeur Particulieren van Rabobank Noord-Groningen: “Het is een goede ontwikkeling dat in de meeste gemeenten in onze regio het aantal transacties is gegroeid. Dat het cijfer achterblijft bij het landelijke beeld is logisch gezien het specifieke gebied waarin wij ons bevinden.

Maar de ontwikkeling die wij nu zien geeft vertrouwen voor de toekomst en ruimte voor kansen in de woningmarkt”. Dat mensen kansen in Noord-Groningen zien, merkt Rabobank Noord-Groningen ook in het aantal hypotheekaanvragen: “Wij zien tijdens de oriëntatie inloopspreekuren op de vrijdagmiddag een toenemende belangstelling en wij maken het nu ook mogelijk wanneer de klant dit wenst, om binnen één dag een afspraak te maken voor een adviesgesprek. Zo willen wij de woningkopers zo snel als mogelijk van dienst zijn en daarmee de aantrekkende markt te ondersteunen”.

Back to top button