fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Winter ver te zoeken: zacht en onstuimig deze week

Nederland – De komende dagen belooft het zacht en onstuimig te worden. Op veel plaatsen bereikt de temperatuur dubbele cijfers met maxima van 10-11 graden. Daarnaast staat er een stevige zuidwestenwind. Vooral aan de kust kan de wind flink uithalen en is er kans op zware windstoten. Donderdag is aan de noordwestkust kans op tijdelijke stormkracht. Later in de week wordt het rustiger en enkele graden kouder met in de nachten kans op lichte vorst.

Na een winters weekend met sneeuwval doet de herfst deze week weer zijn intrede in het weerbeeld. Vandaag zijn er perioden van regen en staat een stevige zuidwestenwind. In de middag neemt de regen af en is het vaker droog, maar de zon krijgt weinig ruimte en het is veelal bewolkt. Koud is het zeker niet met op veel plaatsen maxima van 9 of 10 graden. Plaatselijk kan het bijna 11 graden worden.

Terwijl de temperatuur in de middag oploopt, neemt ook de wind verder toe in kracht. Aan de kust staat een krachtige wind (windkracht 6). Aan de kust kan het ook een tijdje hard waaien (windkracht 7). Daarbij is kans op windstoten van 70 km/uur. Ook in het binnenland is het vrij onstuimig met een matige tot vrij krachtige wind. Vanavond is aan de noordwestkust kans op een stormachtige wind met zware windstoten van 80 km/uur.

Zacht en onstuimig
Woensdag zet het herfstachtige weerbeeld door en het is wederom overwegend bewolkt met af en toe regen. Het zuidoosten heeft de kleinste kans op regen en de grootste kans om een glimp van de zon op te vangen. De zuidwestenwind blijft overal stevig doorblazen. De meeste wind is voor het noordwesten. Daar waait een harde zuidwestenwind (windkracht 7). Op de westelijke Wadden is in de ochtend kans op zware windstoten van meer dan 80 km/uur. Het is zacht en de temperatuur bereikt in vrijwel het hele land dubbele cijfers met maxima van 10 graden. Gemiddeld is het ongeveer 4 graden kouder in deze tijd van het jaar.

Donderdag begint erg onstuimig
In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de wind zijn hoogtepunt. In de kustgebieden is de zuiden- tot zuidwestenwind stormachtig met kans op windstoten tot 90 km/uur. Mogelijk wordt in het noordwesten aan zee een tijdelijke windkracht 9 bereikt en is kortstondig sprake van storm. In dat geval kunnen de windstoten pieken tot 100 km/uur. De kans op een officiƫle storm is momenteel kleiner dan 10%. Overdag blijft het zeer onstuimig en zacht met in de middag 7-9 graden. Pas aan het einde van de dag gaat de wind geleidelijk liggen.

Terugkeer winterweer?
Vanaf vrijdag wordt het enkele graden kouder en komt de temperatuur uit op een graad of 6. In de nachten daalt de temperatuur richting het vriespunt en lokaal is een graadje vorst mogelijk. Bij deze nachtelijke temperaturen is kans op gladheid door bevriezing van natte wegen. Ook kunnen enkele vlokken natte sneeuw uit de hemel dwarrelen, maar voorlopig is de kans op winterse taferelen erg klein.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer