3.3 C
Delfzijl
23 april 2021 04:39

Wijkbelangen Delfzijl Noord neemt deel aan project tegen eenzaamheid bij ouderen

Delfzijl – Wijkbelangen Delfzijl Noord (WDN) gaat vanaf januari 2018 deelnemen aan het programma Samen Ouder van het Oranje Fonds, een project tegen eenzaamheid bij ouderen Wijkbelangen Delfzijl Noord heeft hiervoor subsidie gekregen van het Oranjefonds voor 2018 en 2019.

Eenzaamheid is een groeiend sociaal probleem in Nederland. Om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld langer thuis wonen en het ontbreken van een sociaal netwerk, speelt dit sociale probleem ook bij ouderen. Het Oranje Fonds wil een stap zetten in de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Hiervoor start een programma waarin projecten worden ondersteund, die zich reeds bewezen hebben op dit vraagstuk en willen uitbreiden door de doelgroep te verbreden. Gekozen initiatieven worden gedurende drie jaar te ondersteunt met geld, coaching, trainingen en zichtbaarheid.

In Delfzijl zal het project Sociaal Vitaal in verschillende wijken worden uitgevoerd. Sociaal Vitaal is een bewegingsstimulering project voor ouderen waarbij naast aandacht voor het verbeteren van fysieke fitheid ook het verbeteren van sociale vaardigheden en sociale weerbaarheid centraal staat. Bovendien wordt gezondheidsvoorlichting gegeven over uiteenlopende thema’s zoals voeding, medicijngebruik, mondhygiëne, omgaan met angst en somberheid e.d. Sociaal Vitaal is erop gericht om de beweeggroepen zo te borgen dat de deelnemers uit de eigen bijdrage de groepen in stand kunnen houden. Wijkbelangen Delfzijl Noord heeft hiermee ervaring omdat zij in de afgelopen jaren 6 beweeggroepen succesvol heeft ondersteund om te blijven voorbestaan.

Sociaal Vitaal is ontwikkeld door de stichting GALM en is een aantoonbaar effectief programma om fysieke fitheid te bevorderen en eenzaamheid te verminderen. Bij de uitvoering van Sociaal Vitaal zal Wijkbelangen Delfzijl Noord worden ondersteund door de stichting GALM en de Stichting Goud Vereg. De stichting Goud Vereg ondersteunt in de provincie Groningen gemeenten, welzijns- en zorginstellingen, bewonersorganisaties en sportverenigingen bij de ontwikkeling en uitvoering van programma’s voor het bevorderen van een gezonde leefstijl voor ouderen.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. Dit jaar bestaat het Oranje Fonds 15 jaar.

Volg ons op

11,082FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
WonenWonen
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
DierDier

Populaire berichten