Wietkwekers uit Bierum moeten ruim 170.000 euro terugbetalen

Bierum – De Rechtbank Noord-Nederland heeft twee wietkwekers uit Bierum ieder veroordeeld tot het terugbetalen van een geldbedrag van ruim 85.000 euro. De wietkwekers moeten dit bedrag terugbetalen omdat ze dit verdiend hebben met het kweken van wiet.

De rechtbank overwoog dat door het Hof Leeuwarden is vastgesteld dat verdachten met hun kwekerij de Opiumwet hebben overtreden. Welk oordeel door de Hoge Raad in stand is gelaten. Op het beroep dat het bedrag niet onrechtmatig is verkregen omdat beide kwekers zich modelkwekers achtten en over hun omzet belasting betaalden, oordeelde de rechtbank dat het nu aan de wetgever is om nadere wet- en regelgeving omtrent het softdrugsbeleid vast te stellen. Het stel werd in 2014 door de rechters in Groningen schuldig bevonden voor hennepteelt, maar niet bestraft.

Financiƫle draagkracht

De verdediging voerde daarnaast onder andere aan dat de verdachten geen financiƫle draagkracht zouden hebben om te betalen. De rechtbank zag hier, nu de verdediging het ontbreken van draagkracht niet voldoende onderbouwd heeft, geen aanleiding in om af te zien van de terugbetalingsverplichting.Back to top button