Wielerrondes samen in Groninger Rabobank Criterium Cup 2017

Delfzijl – De besturen van diverse wielerrondes in de provincie hebben het idee opgevat om een gezamenlijke competitie te starten. De Rabobank Noord-Groningen is sponsor van de nieuwe competitie.

“Als Rabobank hebben we te maken met een unieke situatie,” licht Monique Bos-Bartelds van de Rabobank Noord-Groningen de keuze om zich te verbinden als sponsor van deze competitie toe. “We zijn sponsor van de Omloop van Bedum, de Ronde van Winsum, Rondje Ziel en Rondom de Bult van Usquert. Allemaal geweldige wielerrondes die veel deelnemers en bezoekers trekken. Alleen staan deze rondes wel op zich zelf en wat is er nu mooier om de verbinding te zoeken? Je zit in dezelfde regio en hebt een gezamenlijk doel, namelijk de wielersport zo aantrekkelijk mogelijk maken. Door samen te werken door middel van het houden van een criterium hopen we dat doel te bereiken. De wedstrijd gaat de Groninger Rabobank Criterium Cup 2017 heten en kent drie klassementen namelijk heren elite, heren beloften en heren amateurs. Daardoor kunnen meer wielrenners kans maken op een prijs. Normaal gesproken komen alleen de eliterijders in aanmerking voor het podium. Dit zijn de renners die (semi) professioneel rijden en daar kan een amateurrijder niet tegenop. Nu heeft ieder een eigen klasse en komen ze ook op het podium. De leiders van de diverse klassementen zijn gemakkelijk te herkennen aan de leiderstruien. De leiders dragen een rode, gele en witte trui met daarop over de Groningse vlag. Op de schouders staan de namen van de rondes. Je krijgt dan ook een echte race om de leiderstrui en dat maakt het heel leuk. Om kans te maken op de eindoverwinning moeten de renners aan drie van de vier wedstrijden meedoen. De winnaars worden elke wielerronde gehuldigd en bij Rondom de Bult van Usquert wordt de uiteindelijke winnaar extra  in het zonnetje gezet met een heuse beker en een mooi geldbedrag.”

Voor de afzonderlijke rondes is de nieuwe competitie ook een mooie opsteker. “Toen we samen zaten om de plannen te bespreken, waren we er ook snel uit,” meent Wildrik Bulthuis van Rondje Ziel. “De afgevaardigden van de wielerevenementen hebben elk een verschillende taak en dat werkt prettig. Het bijzondere is dat het verschillende wielerrondes zijn die elk een eigen karakter hebben. Velen bestaan al jaren. Rondje Ziel is daarin de nieuwkomer. De Omloop van Bedum trekt verreweg de meeste bezoekers en de Ronde van Winsum en Rondom de Bult van Usquert lopen qua aantal een beetje terug. Door het instellen van een gezamenlijk criterium houd je de rondes aantrekkelijk en is het voor meer renners interessant om naar het noorden te komen. Voor veel renners is Noord Groningen niet naast de deur en dus minder vanzelfsprekend om heen te gaan. Dat wordt anders als je echt wat leuks kan winnen en aantrekkelijke wedstrijden kan bieden. Daar helpen de truien echt aan mee. Ik verwacht dat dit ware collecteritems worden. De Groninger Rabobank Criterium Cup kent met de Omloop van Bedum op 20 juni haar vuurdoop. ”

Met Rondje Ziel gaat het volgens Bulthuis ook de goede kant op. “We hebben onze klassementen uitgebreid met de funklasse en een vrouwenklassement. Daarmee verbreed je het evenement en zorg je voor afwisseling. Ik ben erg benieuwd hoeveel vrouwen we aan de start van Rondje Ziel mogen verwelkomen. Ik reken op een hoge deelname, want zoveel wielerrondes waar vrouwen aan mee kunnen doen zijn er niet in de provincie. Verder hebben onze hoofdsponsors Rabobank Noord-Groningen en Vakgarage Dallinga voor drie jaar bijgetekend. Dat is heel bijzonder, omdat we nog maar een jaar bezig zijn. Het feit dat je van sponsoren nu al het vertrouwen krijgt, zegt veel over het evenement.”

Back to top button