Wia Buze presenteert haar 10e cd-album

Farmsum – Op zondag 6 maart aanstaande presenteert Wia Buze haar 10e cd-album: Thoes! ‘Wia Buze is terug’ schrijft producer Jur Eckhardt in zijn voorwoord, maar was Wia dan weg? Nee, in tegendeel ze was heel hard aan het werk, vierde haar 30-jarig jubileum, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ging privé door moeilijke tijd door de ziekte en het overlijden van haar (stief)vader. Wel is het inmiddels 7 jaar geleden dat er een nieuw cd-album van Wia uitkwam. Daar komt nu verandering in met het verschijnen van Wia’s tiende CD-album, getiteld: Thoes!

Het laatste jaar is er door Wia en haar muzikale steun en toeverlaat Jur Eckhardt, heel hard gewerkt aan een nieuw, geheel Groningstalig, album. Eckhardt had zichzelf eigenlijk al tot pensionado verklaard, maar deed op nadrukkelijk verzoek van Wia, nog één keer zijn studiodeur open, “Veur die, altied!”.

Het is een schitterend album geworden met nieuwe nummers en vertalingen van de hand van, Jur Eckhardt, Alje van Bolhuis, Alex Vissering, Henk Puister, Tony Neef, Sim Noordhof, Evert Kruizinga en Jan Henk de Groot. Deze laatste was zeer verguld met de vraag om een nummer voor dit album te schrijven en kwam voor de dag met een prachtig lichtvoetig liefdesliedje: t Laifste. Naast de nodige nieuwe nummers, staan er een aantal vertalingen (covers) op het album van nummers die Wia graag wilde opnemen. Allereerst ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij. Wia’s Groningse versie van de hand van Jur Eckhardt, is een half jaar geleden overstelpt met positieve reacties en wordt veel gedraaid op de regionale zenders en is al vaak gebruikt tijdens uitvaarten.

De titelsong ‘Thoes’, is een vertaling door Jur Eckhardt van het nummer ‘Home’ van Bonnie Raitt. Evert Kruizinga leverde toevallig een door Wia lang gewenste vertaling op het bekende ‘Always on my mind’.

Alje van Bolhuis schreef 2 mooie vertalingen op ‘Is it over yet?’ van Wynonna Judd en ‘Trying to get over you’ van Vince Gill. Daarnaast leverde ook 2 eigen nummers, het nummer ‘Waistoe wat?’ en ‘Hail even allain’. Dit laatste nummer van Alje’s CD ‘Jong van Bolhoes’ uit 1998, wordt door Wia als een van de mooiste Groningstalige nummers ever beschouwt en omdat ze het al jaren zingt tijdens optredens werd het hoog tijd om het op te nemen.

Ook bijzonder is een duet met Tony Neef. Het nummer ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld werd ooit vertaald door oud-directeur van de Molenberg, Jan Knollema, die bezig was om bij Jur een CD te maken toen hij plotseling overleed. Omdat het zonde was deze mooie vertaling te laten liggen en de hedendaagse Wim Sonneveld, Tony Neef graag mee wilde werken, staat dit duet op dit album.

Back to top button