Wespennest in huis zelf verwijderen: verstandig of niet?

Nederland – Heb je een wespennest in je huis? Dan wil je hier hoogstwaarschijnlijk ook weer zo snel mogelijk van af! Als je graag zelf klusjes in en rondom het huis klaart, dan wil je misschien ook wel proberen om zelf die wespennest in huis op te ruimen. Maar is dit eigenlijk wel verstandig?

Hoe komen wespen in mijn huis?

Allereerst is het wel handig om te weten hoe wespen eigenlijk in je huis komen en besluiten een nest te bouwen. Meestal komen wespen in de herfst en winter je huis binnen, op zoek naar voedsel en warmte, zodat ze kunnen overleven. Soms vinden ze het zo fijn in je huis dat ze eigenlijk niet meer weg willen en zo ontstaan er dus wespennesten.

Waar gaan de wespen zitten?

Wespen komen via openingen je huis in, dus is het belangrijk dat je deze opspoort en (indien mogelijk) dicht in de koude maanden. Zo verklein je de kans dat er wespen naar binnen vliegen. Zijn er toch wespen je huis binnen gedrongen, dan zijn er een aantal plekken waar ze meestal gaan zitten: achter de spouwmuren, onder de dakpannen en op de zolder.

Wat kan ik zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus je kunt een aantal maatregelen treffen om te voorkomen dat wespen in je huis nestelen. Zoals eerder gezegd, is het verstandig om zoveel mogelijk openingen van het huis te dichten. Het is daarom ook verstandig om horren voor alle ramen te zetten, zodat wespen en andere insecten niet naar binnen kunnen vliegen. Merk je toch dat je snel last hebt van wespen, bijvoorbeeld als je in de tuin zit? Dan is het handig om te weten dat ze op de geur van zoetigheid en vlees afkomen. Dek eten dus af en breng lege glazen frisdrank zo snel mogelijk naar binnen. Ook kun je op je kledingstijl letten: met witte, gele en vale kleding heb je de minste kans dat wespen op je af komen en zich agressief gedragen.

Wespennest laten verwijderen door een professional

In het algemeen is het niet verstandig om zelf wespennesten te verwijderen. Dit komt doordat wespen soms erg agressief kunnen reageren en je kunnen steken. Een wespensteek is erg pijnlijk en bij sommige mensen kan het voor ernstige allergische reacties zorgen. Als je bijvoorbeeld een wesp doodslaat, dan komen er feromonen vrij waar andere wespen agressief op willen reageren, omdat zij hun soortgenoot willen beschermen. Voor je het weet, heb je dus een hele zwerm om je heen en loop je ernstige gezondheidsrisico’s op. Schakel je een professionele ongediertebestrijder in, dan weet je zeker dat de wespennest effectief en veilig aangepakt wordt. Hij zal eerst de wespen uitroeien met een vergif dat alleen schadelijk is voor de wespen zelf. Als alle wespen uitgestorven zijn, dan kan de bestrijder de nest makkelijk weghalen, waardoor je eindelijk van die ellendige wespenplaag af bent!

Back to top button