De meest voorkomende problemen aan een wasmachine

Nederland – Een wasmachine is een superhandig apparaat, maar helaas kunnen er soms problemen ontstaan waardoor je geen wasjes meer kunt draaien. Deze problemen worden meestal veroorzaakt door een verstopte waterafvoer, verstopte filters of defecte onderdelen. Als gevolg hiervan kan de wasmachine mankementen vertonen. Hieronder zetten we op een rijtje wat de meest voorkomende problemen aan een wasmachine zijn en of een wasmachine laten repareren nodig is.

De wasmachine-deur gaat niet open

Een veelvoorkomend probleem is dat de wasmachine-deur niet open gaat. Op de deur zit namelijk een beveiliging en deze gaat automatisch op slot als het wasprogramma draait en als er nog water in de trommel zit. Ook hebben sommige wasmachines een kinderslot. Wacht dus een paar minuten tot het de was echt klaar met draaien is of kijk in de handleiding hoe je het kinderslot kunt deactiveren.

Wasmachine maakt veel lawaai

Als de wasmachine meer geluid dan normaal maakt, dan kan het zijn dat de lagers versleten zijn. Dit kun je testen door een lege was te draaien. Daarnaast kan een wasmachine ook veel geluid maken als hij niet waterpas staat. Verder kan een wasmachine ook lawaai maken als je iets anders dan textiel erin hebt zitten, zoals een sleutelbos, mobiele telefoon of een portemonnee.

Wasmachine blijft hangen midden in een wasprogramma

Maakt jouw wasmachine niet het volledige programma af? Dan kan het zijn dat de filters schoongemaakt of vervangen moeten worden. Als deze verstopt zijn, dan stopt de wasmachine vaak automatisch. Een ander teken dat de filters schoongemaakt of vervangen moeten worden, is als het water niet meer goed afgevoerd wordt. Daarnaast kan het soms ook helpen als je de wasmachine volledig reset. In de gebruiksaanwijzing staat hoe je dit moet doen.

De wasmachine zelf en de schone was stinkt

De wasmachine maakt kleding schoon, maar heeft zelf soms ook een schoonmaakbeurt nodig. Er kan namelijk onopgeloste wasmiddel, kalk, schimmel, pluisjes of haren achter de trommel vastzitten, waardoor het afvalwater niet meer goed weg stroomt. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen voor de wasmachine verkrijgbaar.

Wasmachine lekt

Een lekkende wasmachine kan veroorzaakt worden door een lekkende afvoerpijp, een geblokkeerde afvoer door opgehoopte zeepresten, haren en pluisjes of een defecte aquastop of waterbeveiliging.

Zelf repareren of monteur bellen?

Sommige van de bovenstaande problemen zoals een vervuilde filter vervangen kun je makkelijk zelf oplossen. Daarnaast staat er in de gebruiksaanwijzing ook vaak een hoofdstuk met “meest voorkomende problemen en oplossingen”, dus kun je hier altijd een kijkje nemen en zelf aan de slag gaan. Kom je er toch niet zelf uit, zijn er problemen met de trommel, motor of pomp of zijn bepaalde onderdelen defect? Dan is het in de meeste gevallen verstandiger om een monteur in te schakelen.

Back to top button