fbpx
9.1 C
Delfzijl
zaterdag 29 februari 2020
Home Weer en natuur Weer een tekenbeet? Het lymepaspoort helpt

Weer een tekenbeet? Het lymepaspoort helpt

Nederland – Vanwege de milde winter zijn nu al twee keer zoveel tekenbeten gemeld als vorig jaar. Heeft u regelmatig een tekenbeet? Dan heeft u waarschijnlijk antistoffen tegen de ziekte van Lyme. Dit maakt diagnose bij een nieuwe infectie heel moeilijk. Met het LymePaspoort hebben natuurliefhebbers het middel om diagnose makkelijker te maken en ernstige klachten te voorkomen.

Voor natuurbeheerders is de ziekte van Lyme een beroepsziekte. Maar ook veel recreanten raken besmet. Elk jaar worden meer dan 25.000 Nederlanders door tekenbeten geïnfecteerd. Als deze ziekte niet snel behandeld wordt, kan het ernstige, onherstelbare gevolgen hebben. Om de kans op deze gevolgen zo klein mogelijk te maken, moet na besmetting snel ingegrepen worden. Daarom is een jaarlijkse meting van belang voor mensen die regelmatig gebeten worden.

Al 1000 Nederlanders getest

Meerdere bedrijven en arbodiensten maken al gebruik van het jaarlijkse onderzoek met opzienbarende resultaten. Van de eerste groep geteste personen bleek 6% in de zomer een nieuwe infectie te hebben opgelopen. Inmiddels worden bij meer dan 1000 werknemers jaarlijks de antistoffen gemeten. Met het LymePaspoort wordt deze methode ook beschikbaar voor recreanten.

Hoe werkt het LymePaspoort?

Wetenschapper Marlies van Lent van Innatoss Laboratories legt uit: “Als je vaak door een teek gebeten wordt, is de kans groot dat er antistoffen tegen de Lyme bacterie in het bloed aanwezig zijn. Dit belemmert de diagnose van een nieuwe infectie.” Het LymePaspoort begint daarom met een nulmeting via bloedafname. Bij de nulmeting wordt het niveau van de antistoffen vastgesteld voordat iemand gebeten wordt. Dit basisprofiel geeft niet alleen de mensen zelf, maar ook de huisarts duidelijkheid over de aanwezige antistoffen. Een volgende meting wordt vergeleken met het basisprofiel, waardoor een nieuwe infectie direct opvalt.

Blijf van de natuur genieten

Omdat mensen niet immuun worden voor de ziekte van Lyme is behandeling met antibiotica na iedere infectie belangrijk. Wacht men te lang met behandelen, dan krijgt de bacterie kans om blijvende schade in het lichaam aan te richten. Houdt u ook van de natuur, maar wilt u de kans op de langdurige gevolgen van de ziekte van Lyme verkleinen? Kijk dan op www.lymepaspoort.nl.

 

Advertenties