10.8 C
Delfzijl
16 april 2021 16:49

Waterschap start werkzaamheden Brede Groene Dijk

Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
Vaker kopenVaker kopen
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
ComputerComputer
KlussenKlussen
StudieboekenStudieboeken

Termunten – Waterschap Hunze en Aa’s start met de eerste werkzaamheden in het demonstratieproject de Brede Groene Dijk. Dagelijks bestuurder Hilbrand Sinnema heeft woensdagochtend de openingshandeling verricht.

De Brede Groene Dijk is een demonstratieproject voor de versterking van de zeedijk van het waterschap. De zeedijk van Kerkhovenpolder tot aan de Duitse grens moet volgens de normen worden versterkt. Als deze dijk op een traditionele manier zou worden versterkt, zou de grasbekleding worden vervangen door asfalt. Het waterschap kiest voor een meer natuurlijke dijk, een Brede Groene Dijk. Het waterschap legt de Klutenplas aan voor het winnen van klei om uiteindelijk te gebruiken voor deze kilometer lange proefdijk.

Aanleg Klutenplas
Het waterschap gaat nu van start met de eerste fase in het project: de aanleg van de Klutenplas. Kluten (broedvogels) hebben een voorkeur voor een broedplek op kale of schaars begroeide gebieden. De Dollard biedt zeer goede mogelijkheden voor een uitbreiding van de klutenpopulatie.

Door het afgraven van een klein deel van de kwelder wordt het oppervlak open, het schaars begroeide terrein vergroot en ontstaat er een tijdelijk van land afgesloten eiland met minimale begroeiing zonder verstoring. Dit leidt direct tot een toename van het aantal broedende kluten.

De aanleg van de plas zal deze binnen een aantal jaren weer dichtslibben. Hiermee wordt slib ingevangen dat nu in te hoge concentraties aanwezig is in de Eems-Dollard. Zo draagt dit project ook bij aan het verbeteren van dit estuarium.

Vervolg project
Begin mei is deze fase van het project afgerond. De klei die vrij komt bij het graven van de klutenplas leggen we te drogen. Vervolgens bouwt onze partner Ecoshape na de zomer hiermee een depot langs de huidige dijk. In dit depot pompen ze slib uit polder Breebaart. Door dit slib te laten ontwateren/rijpen, ontstaat klei. Deze klei gebruikt Hunze en Aa’s daarna voor het aanleggen van 1 km Brede Groene Dijk. Als dit project slaagt, is het de bedoeling om dit op de gehele dijk tussen de Kerkhovenpolder en de Duitse grens toe te passen.

Volg ons op

11,070FansLike
1,424VolgersVolg
5,282VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
DierDier
TuinTuin
WonenWonen

Populaire berichten