Wat maakt een keukenmachine onmisbaar in de keuken?

Nederland – Het is een multifunctionele eyecatcher in je keuken, en degenen die hem aanschaften zijn het er unaniem over eens: de keukenmachine is onmisbaar geworden. Nooit meer spierpijn van het deeg kneden of eiwit kloppen, het apparaat neemt enorm veel werk uit handen. Een aantal voorbeelden die de keukenmachine tot een niet meer weg te denken souschef maken.

Kom boven je hoofd

We zien het Gordon Ramsay vaak voordoen: eiwit stijf kloppen met een garde totdat de substantie zo consistent is dat je de kom omgekeerd boven je hoofd kunt houden. Dit is essentieel bij het maken van bijvoorbeeld chocoladetaart. Alleen: wat is het zwaar werk! Je krijgt er een lamme arm van. Ervaren koks zijn het gewend, maar koken is voor anderen geen dagelijks werk maar een hobby die wel leuk moet blijven. Wanneer er een feestje aangekondigd wordt en jij moet voor taart zorgen, ben je blij dat de keukenmachine dit klusje doet. Kun jij mooi intussen de chocolade smelten.

Brooddeeg kneden

Datzelfde geldt voor brooddeeg. Omdat we steeds vaker zelf brood bakken – het is verser, lekkerder, duurzamer en goedkoper – krijgen we vaker met het fenomeen kneden te maken: dit moet doorgaans een minuut of tien en niet iedereen heeft daar zin in. De keukenmachine zegt: “Kom maar hier met dat deeg, daar draai ik mijn deeghaken niet voor om”. Daarna gaat het richting broodmachine of oven. Zo wordt het bereiden van je dagelijks brood een koud kunstje!

Pizza!

Ook pizzadeeg kan prima in de keukenmachine gekneed worden terwijl jij nadenkt over de topping. Belangrijk zijn de volgende elementen: warm water, gezeefde bloem en zout en VERSE gist. De verhoudingen zijn 1 kilo bloem tegenover 700 ml water. Een theelepel zout zorgt voor de smaak. Wanneer het deeg luchtig gekneed en gerezen is, moet het een dag rusten. Het restant kan in bollen ingevroren worden. Dit deeg is een recept dat Jamie Oliver deelde en speciaal gemaakt voor ovens die niet boven de 240 graden uitkomen. De pizza krijgt dezelfde luchtbellen als in een houtoven, de kleur wordt hetzelfde door de randen met wat olijfolie in te smeren. Buon appetito!

Iemand taart?

Behalve chocoladetaart zijn er natuurlijk meer zoetigheden. De oer-Hollandse appeltaart heeft een deeg dat uit een ei, bloem, suiker en boter bestaat en ook dit mengsel kan in de keukenmachine. Net als deeg voor koekjes of hartige taarten (zelfde recept, maar dan zonder suiker). Kortom: kokkerellen is een feestje met een keukenmachine, en je zult niet de eerste zijn die dat roept na de aanschaf ervan.

Back to top button