Knutselen met hout? Vijf creatieve tips voor doe-het-zelvers

Nederland – Als doe-het-zelver of creatieve duizendpoot wil je altijd wel eens iets nieuws proberen. Knutselen met hout is hierbij een bron van onuitputtelijke mogelijkheden. Knutselen met hout levert telkens een uniek stuk op. Bovendien is het niet duur als hobby, want je kunt bijvoorbeeld ook met zwerfhout de mooiste meubels of accessoires maken. In dit artikel geven we je vijf tips voor objecten die je in een handomdraai uit hout knutselt. In diverse tutorials of filmpjes vind je volop inspiratie, maar hier geven we alvast onze favoriete ideeën mee.

Vintage fotolijst annex prikbord
Heb je thuis nog enkele verloren planken staan? Gooi ze dan vooral niet weg, of stook ze niet op, maar maak er bijvoorbeeld een mooie wandplank annex prikbord mee. Zeker als het hout wat verweerd is, creëer je in een handomdraai het perfecte vintage fotobord. Je kunt een bord maken en dan verder bekijken welke foto’s of prenten je erop bevestigt, of je kunt ook een bord op maat van jouw favoriete foto maken. De planken mooi samenlijmen met kwaliteitslijm, een koordje vasthechten om het kader op te hangen en de klus is geklaard. De planken schilderen in een decoratieve tint is de finishing touch.

Een houten ladder om dekens of handdoeken op te schikken
Wil je met enkele planken steigerhout of enkele balkjes eens iets helemaal nieuws uit je hoge hoed toveren? Dan kun je ervoor gaan om een houten ladder te maken om handdoeken, dekentjes of breiwerk op te draperen. Met deze ladder tover je een lege en eventueel kille plek in huis om tot een warm aanvoelende plaats om te cocoonen. Dankzij de treden heb je verschillende niveaus om dekentjes te etaleren. Je kunt hier ook mooi spelen met kleuren, texturen en tinten. Omdat deze ladder niet bedoeld is om te beklimmen, kun je de treden perfect lijmen.

Een badkamerkapstok in hout
Wil je in je gezin allemaal graag je kamerjasje ophangen, dan kun je een houten lat gebruiken en er haakjes op lijmen of schroeven. De plank geef je een decoratieve tint die past bij het karakter van je badkamer. Zo tover je een functioneel object om in een mooi accessoire in je badkamer. Dergelijke kapstokjes passen perfect in meer rustieke omgevingen, maar zijn ook ideaal in een strakke omgeving om een contrasterend effect te creëren.

Zwevende wandplank met hout en touw
Je hoeft zelfs niet altijd schroeven en lijm te gebruiken om een mooi knutselwerk te voltooien. Zo is het perfect mogelijk om enkel met een houten plank en wat touw een hangende wandplank te knutselen om planten of foto’s op te plaatsen.

  • Je voorziet vier gaten in de plank en knoopt er het touw door.
  • Vervolgens hang je de plank op aan het touw.

De plank zelf kan geschaafd hout zijn dat je mooi lakt of kan eveneens karaktervol steigerhout zijn.

Houten krijtbord welkomstbord
Ligt er in de tuin nog een oude boomstam die je wil opruimen? Dan kun een stuk van de stam in mootjes zagen om er creatieve objecten mee te maken. Hout stoken of verbranden is niet zo goed voor het milieu, dus dan kun je er maar beter iets creatiefs mee doen. Denk bijvoorbeeld aan een klein tafeltje waarvan het tafelblad uit een moot van de boomstam gemaakt is. Leuk meegenomen is dat je mooi de jaarringen van de boom kunt tellen. Een degelijke schijf kan op zichzelf ook een cool accessoire zijn. Beschilder een vlak met krijtverf en je hebt meteen een bord waar je tekeningen of welkomstboodschappen op kunt schrijven.

Er zijn dus heel wat mogelijkheden om creatief te zijn met hout. Wie weet word je wel eens meester in houtsnijkunst zoals Nico Top! Wat is jouw favoriete item om zelf te maken?

Back to top button