
Nederland – Het woord “pentesting” lijkt misschien een beetje verwarrend voor je. Want wat betekent pentesting? Wat is de betekenis van deze term voor IT-beveiligingsprofessionals? Heeft het iets te maken met golf of een ander spel? Waarschijnlijk ben je in de war over deze vragen omdat de meesten van ons met enige basiskennis over cyberbeveiliging het een beetje moeilijk vinden om de betekenis en het belang van pentesting als een gebied van informatiebeveiligingstests te begrijpen.
Er zijn verschillende verantwoordelijkheden die een informatiebeveiligingsspecialist in verschillende organisaties kan hebben. Elke rol heeft zijn eigen uitdagingen en beloningen. Het uitvoeren van een pentest kan een grote uitdaging zijn. Dus, als je bereid bent je carrière als informatiebeveiligingsspecialist te verkennen en meer te leren over pentesting, lees dan verder:
Wat is Pentesting?
Pentesting staat voor penetratie testen. Kortom, pentesting is een proces van het testen van de veiligheid van een computersysteem of netwerk door te proberen in te breken of het te misbruiken. Het is een onderdeel van het bredere veiligheidstestproces dat bekend staat als ethisch hacken. Pentesting wordt door organisaties gebruikt om kwetsbaarheden in de beveiliging op te sporen en te bepalen hoe deze moeten worden aangepakt. Je kunt ook de term “pentesting” gebruikt zien worden, die naar hetzelfde verwijst. Het verschil tussen pentesting en pentesting is grotendeels een kwestie van semantiek – beide termen beschrijven dezelfde activiteit.
Verantwoordelijkheden van een Pentester
De verantwoordelijkheden van een pentester zijn talrijk en uitgebreid. Van de pentester wordt verwacht dat hij de informatiebeveiligings- en bedrijfsdoelstellingen van de organisatie begrijpt, evenals de beveiligingsrisico’s en bedreigingen die met deze doelstellingen samenhangen. Van de pentester wordt ook verwacht dat hij een actieve kennis heeft van de beschikbare tools en diensten die kunnen worden gebruikt om de infrastructuur van de organisatie te beveiligen en haar doelstellingen te bereiken. De verantwoordelijkheden van de pentester kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:
– Ethisch hacken – Ethisch hacken is het proces van het testen van een computersysteem of netwerk op zwakke plekken in de beveiliging. De pentester gebruikt een grote verscheidenheid aan tools en technieken om de veiligheid van een computersysteem te testen.
– Rapportage en advies – Aan het einde van een ethisch hackingproject zal de pentester een rapport opstellen met een samenvatting van het project en eventuele bevindingen of aanbevelingen.
– Ontwerp van netwerkarchitectuur – Van de pentester wordt verwacht dat hij begrijpt welke netwerkarchitectuur moet worden gebruikt en hoe deze moet worden ontworpen om aan de doelstellingen van de organisatie te voldoen en de beveiligingsrisico’s en bedreigingen te beperken. Lees meer over Surelock op de website en de diensten die aangeboden worden.