fbpx
4.8 C
Delfzijl
2 december 2020 22:56

Wat is er met de €280 miljoen extra steun voor de regio Noordoost Groningen gebeurd

Delfzijl – Het bedrag van € 280 miljoen euro is vrij gemaakt om te investeren in de gemeente Delfzijl. De overheid heeft er, mede als compensatie aardgaswinning, 100 miljoen voor vrijgemaakt om te investeren. De Tweede Kamer vond dit niet genoeg en heeft een motie aangenomen, waardoor nog eens hetzelfde bedrag vrijgemaakt is. Doordat er bij de sluiting van Aldel stevig met het Rijk onderhandeld is over het nemen van maatregelen om de werkgelegenheid en de leefbaarheid in Delfzijl en omstreken te behouden, is er 80 miljoen afgedwongen. De helft van de 80 miljoen wordt door het bedrijfsleven betaald.

Op initiatief van Groningen Seaports werd er onderzocht om een kabel aan te leggen naar Duitsland voor goedkopere stroom. Ook werd een clustercommissaris aangetrokken die projecten gaat ontwikkelen om bedrijvigheid en werkgelegenheid te stimuleren, met als doel de wederopstanding van de Delfzijlster chemie moet leiden. De fractie lijst Stulp wil graag duidelijkheid ontvangen over de stand van zaken, want we praten nu al jaren over Economische investeringen, verbeteren van de arbeidsmarkt en een kabel tussen Duitsland en Nederland. Vorig jaar is het geld beschikbaar gekomen en wat is er nu concreet gebeurt. Tevens vraagt de fractie van lijst Stulp zich af waarom de Tweede Kamer geen vinger aan pols houd als men 200 miljoen beschikbaar stelt.

Raadslid wil duidelijkheid over de extra steun van €60 Miljoen
Stulp van de fractie lijst Stulp uit de gemeente Delfzijl wil duidelijkheid over de extra steun voor het chemiepark in Delfzijl. 40 miljoen extra steun voor nieuwe investeringen en 20 miljoen om 900 nieuwe banen te creëren. Volgens Oud-Shelltopman Rein Willems moet er een gezamenlijk investeringsstrategie komen om meer bedrijvigheid aan te trekken. De investeringsstrategie en de extra steun is nodig omdat de chemische industrie in Groningen het zwaar heeft. Dat komt onder meer door de hoge energieprijzen in Nederland, terwijl de concurrentie in het buitenland veel minder hoeft te betalen voor stroom en gas. Na anderhalf jaar moet er toch eens duidelijkheid komen over de investeringsstrategie en wat er concreet is gebeurt met de toegezegde extra steun.

 

Volg ons op

10,597FansLike
1,424VolgersVolg
5,231VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten