fbpx
7.8 C
Delfzijl
1 december 2020 16:31

Wanneer en hoe moet je het oliefilter van je auto vervangen?

Nederland – Een oliefilter is een belangrijk onderdeel van je auto. Het filtert namelijk roet, brandstof, metaaldeeltjes en nog meer uit de motorolie. Op deze manier zullen de bewegende onderdelen van de motor de beste smering krijgen. Het oliefilter zal na verloop van tijd verzadigd raken. Als dit het geval is dan zul je dit onderdeel vervangen moeten worden. In principe kun je dit helemaal zelf doen, maar natuurlijk kun je ook een monteur hiervoor inhuren. Het is hierbij wel goed weten dat er twee soorten oliefilters zijn: full flow en by pass filters. 

Full flow oliefilters
Er zou dus een full flow oliefilter in je auto kunnen zitten. Hierbij gaat alle olie uit de oliepan, wat ook wel een carterpan genoemd wordt, door het filter. Vanaf dit punt zal de olie direct naar de smeerpunten toegaan. Als je een kwalitatief goede full flow filter hebt dan zal deze uitgerust zijn met een terugslagklep. Deze klep zorgt ervoor dat de olie niet uit het blok loopt, ook nadat de motor al uitgezet is. Als je oliefilter niet zo’n systeem hebt dan zal de motor van je auto na het starten een korte tijd niet gesmeerd worden. 

By pass oliefilters
Daarnaast kan je auto dus ook uitgerust zijn met een by pass oliefilter. Bij dit type zal slechts een deel van de olie gefilterd worden door de filter. Het voordeel hiervan is dat er via zo’n filtermethode eigenlijk nooit een verstopt oliefilter kan ontstaan. Bovendien zal circa 20 procent van de opbrengst van de oliepomp omgeleid worden naar het filter. Het resterende gedeelte, de overige 80 procent van de opbrengst dus, zal direct naar de smeerpunten in het motorblok gaan. Dit heeft een nadelige invloed op de levensduur van het motorblok.

Hoe moet je het oliefilter van je auto vervangen?
Je kunt het oliefilter van je auto helemaal zelf vervangen, net zoals je dit ook kunt doen met de olie. Hiervoor heb je natuurlijk wel een vervangend onderdeel nodig, wat je kunt aanschaffen op euautoonderdelen.nl. Daarnaast heb je ook het juiste gereedschap nodig voor dit klusje. Ook zul je nog goede olie moeten regelen voordat je aan de slag kunt. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je de pakking ring voor de olie aftap plug hebt. Zo zul je geen risico op lekkage lopen. Je zult het oliefilter trouwens vinden aan de buitenkant van het motorblok.

Wanneer moet je het oliefilter van je auto vervangen?
In principe moet je het oliefilter net zo vaak vervangen als de motorolie. Dit is dus relatief vaak. Het is overigens zeker niet aan te raden om maar één van de twee te vervangen, het is een stuk beter om ze tegelijk te vervangen. Het is dan ook zaak om het filter na een x-aantal duizenden kilometers te vervangen, al kun je ook voor vervanging kiezen na een bepaald tijdstermijn. Over het algemeen kiezen mensen ervoor om dit 1 keer per jaar te doen, maar het kan ook na 10 duizend kilometers. 

Volg ons op

10,594FansLike
1,424VolgersVolg
5,231VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

Coronabesmettingen bij verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl

Delfzijl - Er zijn coronabesmettingen vastgesteld bij een woonafdeling van verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl. Volgens zorg- en welzijnsorganisatie De Hoven, eigenaar van verpleeghuis Vliethoven,...