Wagenborg Offshore levert Shell tweede ‘Walk-to-Work’ schip

Delfzijl – Wagenborg Offshore heeft een 6-jarig contract getekend met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en SHELL UK Exploration & Production (Shell UK) voor de levering van een tweede ‘walk-to-work’ schip. NAM en Shell UK werken samen in een gecombineerde business unit aan de gasproductie op de zuidelijke Noordzee. Het schip zal deze offshore-activiteiten ondersteunen. Dit langetermijncontract werd op 13 november ondertekend door de directeuren van de bedrijven. Het zogenaamde ‘Walk-to-Work Emergency Response and Rescue Vessel’  (W2W ERRV) zal fungeren als standby- en ondersteuningsvaartuig voor inspectie en onderhoud van de onbemande platforms in zowel Nederlandse als Britse wateren.

Wagenborg kiest PX121 Ulstein ontwerp

Voor de levering van het W2W ERRV-schip aan NAM-Shell, hebben Wagenborg en Ulstein een overeenkomst getekend voor de levering van een standaard ‘PX121 Platform Supply Vessel’ (PSV). De PX121 is gebouwd volgens de Ulstein Accommodation Standard en heeft uitstekende feedback gekregen van de offshore-industrie dankzij een gunstige combinatie van brandstofefficiëntie en laadvermogen. De PX121 is met name geschikt voor een conversie naar andere soorten services, zoals walk-to-work of Emergency Response and Rescue, zonder concessies te doen aan haar uitstekende Dynamic Positioning-prestaties.

Economische boost Noord Nederland

Op de Nederlandse scheepswerf Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl zullen ongeveer 80 medewerkers werken aan de ombouw van de PX121 van een PSV naar een W2W ERRV-schip. De PX121 wordt a.o. met een extra accommodatiemodule, bewegingsgecompenseerde loopbrug en bewegingsgecompenseerde kraan voorzien om te voldoen aan de vereisten van NAM-Shell. Het schip zal in 16 weken worden verbouwd door Royal Niestern Sander en zal naar verwachting in maart 2018 worden opgeleverd aan Wagenborg Offshore. Het schip zal in eerste kwartaal 2018 operationeel zijn.

Aardgas offshore produceren

Door het produceren van aardgas offshore staan NAM en Shell UK voor grote uitdagingen om offshore operaties zo veilig en efficiënt mogelijk uit te voeren en de effectiviteit van offshore onderhoudsactiviteiten te verhogen om de kosten te verlagen. Moderne offshore productieplatforms zijn kleiner en normlaiter onbemand zonder ‘helikopterdek’, wat resulteert in een behoefte aan Walk-to-Work-schepen. Met Walk-to-Work-schepen kunnen offshore-activiteiten veiliger, efficiënter, effectiever en productiever worden ondersteund, zoals reeds bewezen door het succesvolle Walk-to-Work-schip Kroonborg. Het extra W2W ERRV-schip zal op dezelfde manier worden ingezet als Kroonborg en zal bovendien ook voldoen aan de ERRV-richtsnoeren (BHV- en reddingsvaartuigen) klasse B.Back to top button