fbpx
1 C
Delfzijl
29 november 2020 20:02

Waarschuwing voor krachtige zon dit weekend: Onbeschermde huid verbrandt in 10-15 minuten

Nederland – Wie dit weekend naar het strand gaat, een festival bezoekt of gewoon lekker gaat zonnen in de achtertuin moet rekening houden met een hoge zonkracht. De zonkracht loopt uiteen van 6 op de Wadden tot 7 in het zuiden. Een onbeschermde huid kan al binnen 10-15 minuten verbranden. Door zonnebrandcrème te gebruiken kan langer veilig gezond worden. De rest van de maand blijft de UV-index 6-7. Wel schermen stapelwolken na het weekend de zon, vooral in het zuiden, soms af.

Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. Verbranding is niet direct te zien, want de roodkleuring wordt pas na enkele uren zichtbaar. De meteorologen van Weeronline raden aan om de schaduw op te zoeken of zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Het is voor het eerst dit jaar dat zonkracht 7 in Nederland wordt behaald. De komende twee maanden zal dit regelmatig gebeuren en rond de langste dag is zelfs zonkracht 8 mogelijk. Slechts in uitzonderlijke gevallen worden waarden boven 8 gemeten. Vorig jaar kwam het op 11 juni tot een uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7.

Lokaal tropisch warm
De temperaturen worden dit weekend, maandag en dinsdag in het binnenland voor veel mensen misschien wel wat te hoog om in de volle zon te zitten. Het kan in het oosten en zuidoosten lokaal tropisch warm worden met maxima van 30 graden. Daarmee komt het tot de eerste lokale tropische dag van 2018.

Ook op de stranden is het dit weekend warm met maxima van 24-28 graden. Maandag en dinsdag kan de wind daar soms van zee waaien, waardoor de temperatuur daalt naar 18-20 graden. Wie verkoeling zoekt in de zee moet rekening houden met koud water van 13-15 graden. Veel binnenwateren zijn met 17-19 graden al een stuk warmer. Het is belangrijk om na een duik opnieuw in te smeren met zonnebrandcrème.

Volg ons op

10,578FansLike
1,424VolgersVolg
5,232VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten