fbpx
zondag 28 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Voorlopers nemen nieuwe 220 kilometer lange oost-route Pronkjewailpad in gebruik

Groningen – Vanaf vandaag tot er met zondag 28 maart nemen een aantal zogeheten voorlopers de nieuwe oost-route van het Pronkjewailpad in gebruik. De 220 kilometer lange route door het oosten van de provincie Groningen is vervolgens vanaf 1 april beschikbaar voor algemeen gebruik.

Een aantal geoefende wandelaars zal de Oostroute komend weekend proeflopen. De wandeltocht gaat door het wierdenlandschap van noordoost Groningen, over de dijken en door de polders van het Oldambt, door de bossen en over de essen van Westerwolde, en langs de kanalen en dorpen van de Veenkoloniën. De route is jaarlijks van 1 april tot en met 31 oktober te wandelen. 

Kennismaken met de provincie Groningen
Het Pronkjewailpad lopen is kennismaken met Groningen door onderweg stempels te verzamelen. Het pad is afgeleid van het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord, dat jaarlijks in het laatste weekend van september wordt gelopen. De oost-route is na de noord-route (2018) en de zuid-route (2019) de derde route van het Pronkjewailpad. De route is van 1 april tot en met 31 oktober geopend.

Digitale stempelposten
Wandelaars moeten er rekening mee houden dat veel stempelposten op dit moment nog gesloten zijn of alleen toegankelijk zijn na reservering. Zij zetten hun stempel buiten neer zodat wandelaars tóch kunnen stempelen. Bovendien kunnen wandelaars digitaal stempelen via de Pronkjewail App.

Molenstempel-challenge
Het Pronkjewailpad biedt wandelaars dit jaar, in samenwerking met Erfgoedpartners, een extra uitdaging in de vorm van een ‘molenstempel-challenge’. Negentig molens in de provincie Groningen doen dit jaar namelijk mee als extra stempelpost – niet alleen op de routes van het Pronkjewailpad, maar ook daarbuiten.

Bij die molens moeten wandelaars vragen beantwoorden of opdrachten uitvoeren. Wandelaars die vijftig molenstempels hebben verzameld ontvangen een cadeau.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer