10.4 C
Delfzijl
dinsdag 17 september 2019
Home Algemeen Voorleescoördinatoren Appingedam ontvangen certificaat

Voorleescoördinatoren Appingedam ontvangen certificaat

Appingedam – Alle vijf deelnemers van de cursus Voorleescoördinator kregen 22 mei jl. hun certificaat uitgereikt door Wethouder Annelies Usmany van de gemeente Appingedam en Valerie Lubberts namens Kids2B. De cursus is onderdeel van BoekStart in de Kinderopvang. Met dit programma willen de bibliotheken in de stad en provincie Groningen voorlezen een vaste plek geven in het beleid en dagprogramma van de kinderopvang.

Na een aantal korte toespraken zijn de certificaten tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt. Deze nieuwe voorleescoördinatoren werken allemaal als pedagogisch medewerker bij de peuterspeelzalen en kinderopvang van Kids2B in de gemeente Appingedam. Met het certificaat op zak hebben zij een goede basis om ervoor te zorgen dat de kinderopvang een stimulerende leesomgeving wordt waarin kinderen regelmatig worden voorgelezen.

Kansfonds

De training is onderdeel van een traject waarbij het stimuleren van de taalontwikkeling en het vergroten van de woordenschat van alle kinderen in de gemeente Appingedam centraal staat. Dit traject wordt gefinancierd met middelen uit het Kansfonds. Dit fonds helpt mensen omzien naar de meest kwetsbaren in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt. De door Biblionet Groningen verzorgde cursus is gefinancierd met middelen uit het Kansfonds.

Het belang van voorlezen

Voorlezen is voor baby’s en heel jonge kinderen erg belangrijk. Kinderen die op jonge leeftijd al in aanraking komen met boeken, ontwikkelen een voorsprong waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Voorleescoördinatoren zorgen ervoor dat voorlezen een vast onderdeel wordt in het dagprogramma van de kinderopvang. Ze organiseren activiteiten rondom het voorlezen, weten welke boeken bij de ontwikkelingsfasen van kinderen passen en maken ouders bewust van het belang van voorlezen aan kinderen.

BoekStart

BoekStart in de Kinderopvang is onderdeel van BoekStart. Dit programma is ontwikkeld door Stichting Lezen en werkt samen met bibliotheken, onderwijsinstellingen, consultatiebureaus, kinderopvang en de gemeente om kinderen vanaf het allereerste begin met (het lezen van) boeken in aanraking te brengen. Onderzoek toont aan dat kinderen van ouders die meedoen aan BoekStart en hun baby voorlezen later hoger scoren op taal. De Bibliotheek biedt ouders daarom een gratis abonnement aan voor hun baby. In alle bibliotheken in de stad en provincie Groningen is een BoekStart-collectie aanwezig met boekjes die speciaal geschikt zijn voor baby’s.

Advertenties

Advertenties