Voorhuis NAM-boerderij in Middelstum blijft behouden

Middelstum – College van Burgemeester en Wethouders van Loppersum hebben dinsdag 12 mei besloten onder welke randvoorwaarden het verkooptraject van het NAM-pand aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum gestart kan worden.

Wethouder Pier Prins: ‘Het perceel aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum was eind vorig jaar volop in het nieuws, onder andere door een kraakactie. Het pand heeft complexe aardbevingsschade. Na aankoop zijn NAM en de gemeente Loppersum in overleg gegaan over de toekomst van dit pand. Het betreft een zogenaamd karakteristiek pand, waarbij het karakteristieke wordt bepaald door het woonhuis. Vandaar dat, in overeenstemming met het gemeentelijk vastgesteld beleid op gebied van Cultureel erfgoed, besloten is dat het woonhuis behouden moet blijven en versterkt moet worden. NAM gaat het verkooptraject starten met een makelaar waarbij het besluit van B&W randvoorwaarde is voor potentiĆ«le kopers.’

Karakteristiek
Het pand uit 1860 is op te delen in drie delen: het woonhuis, de tussengang en de schuur. Gemeentelijk beleid cultureel erfgoed geeft aan dat we de karakteristieken zo veel mogelijk willen bewaren. De tussengang en de boerenschuur zijn dit niet. Libau heeft aangegeven dat er sprake is van een waardevol erf waarbij een vrij fors en representatief woonhuis is gerealiseerd. Dit erf is omgracht en is omzoomd met forse boombeplanting aan de achter- en zijkant. Het voorerf heeft meerdere karakteristieke kastanjebomen.

Achtergrond Het pand aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum is bekend als complex schadedossier. NAM heeft technische rapporten laten opstellen over de bouwkundige staat en de geschiktheid voor herstel. Er zijn meerdere expertbeoordelingen. De uitkomsten van de technische beoordelingen zijn voor NAM en particuliere eigenaren aanleiding geweest om over te gaan tot uitkoop. Het eigendom is overgegaan naar NAM.

Back to top button