VMBO T2C Eemsdeltacollege zit bij de beste 10 vragen voor de Nationale Wetenschapsagenda

Amsterdam – Vanuit Eemsdeltacollege hebben leerlingen van VMBO-klas de onderzoeksvraag ‘Waarom zijn de meeste aardbevingen ’s nachts?’ gestuurd aan de Nationale Wetenschapsagenda.

Project
In de Nationale Wetenschapsagenda staan onderzoeksvragen waar de wetenschap zich de komende jaren op gaat richten. Een antwoord op de vragen kan van belang zijn voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, het benutten van economische kansen en het realiseren van wetenschappelijke doorbraken. Via www.wetenschapsagenda.nl kon iedereen in Nederland haar vragen aan de wetenschap stellen. In totaal zijn er al bijna 12.000 vragen ingediend en ter beoordeling aan wetenschappelijke jury’s voorgelegd. Ook VMBO leerlingen van Eemsdeltacollege hebben deelgenomen aan dit project tijdens het vak Nask.

Tijdens drie lessen zijn er vragen gesteld aan leerlingen: – wat is wetenschap? – wat is een vraag die je wilt stellen aan de wetenschap?  Hieruit is een discussie ontstaan en uiteindelijk werd de onderzoeksvraag ‘Waarom zijn de meeste aardbevingen ’s nachts?’ geformuleerd.

Eén van de beste 10 vragen
De leerlingen hebben een filmpje en foto bij deze vraag gemaakt en opgestuurd naar de Nationale Wetenschapsagenda. Het was een grote verrassing toen de klas te horen kreeg dat hun vraag uitgekozen werd als één van de beste 10 vragen in de categorie ‘Maatschappij en Technologie’. Een aantal leerlingen van klas T2C zijn naar Nemo in Amsterdam geweest, waar ze zitting gingen nemen in de jury. De jury die bestond uit wetenschappers en leerlingen. De volgende dag werden ze verwacht op het Ministerie van Onderwijs waar de winnende vraag werd aangeboden aan Sander Dekker, staatssecretaris van onderwijs.  Helaas was dit niet de winnende vraag, maar Eemsdeltacollege was de enige VMBO school die deelnam aan dit project. Al met al een leerzaam project!

Wetenschapsdag op 6 juni voor alle derde klassen VMBO
Op maandag 6 juni wordt de “Wetenschapsdag” voor alle derde klassen van het VMBO georganiseerd, door de vaksectie Nask. VMBO-leerlingen hebben veel belangstelling voor wetenschap, maar krijgen dit niet vaak aangeboden. Het doel van deze dag is om dit te veranderen. Diverse organisaties zoals het waterschap, Alfacollege, RUG en NHL, geven lezingen en workshops. Wie de opening van die dag verricht, blijft nog even een verrassing. Daarover later meer.

Een agenda van vragen
In de Nationale Wetenschapsagenda staan onderzoeksvragen, waar de wetenschap zich de komende jaren op gaat richten. Een groot aantal vragen aan de wetenschap ligt aan de basis van de onderzoeksvragen. Een antwoord op de vragen kan van belang zijn voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, het benutten van economische kansen en het realiseren van wetenschappelijke doorbraken. Via www.wetenschapsagenda.nl kon iedereen in Nederland tot 1 mei 2015 zijn of haar vragen aan de wetenschap stellen. In totaal zijn bijna 12.000 vragen ingediend en ter beoordeling aan wetenschappelijke jury’s voorgelegd.

Het filmpje van T2C:
https://www.youtube.com/watch?v=XETbjZl_E8c

 

 Back to top button