fbpx
3.5 C
Delfzijl
5 december 2020 09:17

Vliegtuigbom Siddeburen met succes tot ontploffing gebracht; N33 was tijdelijk gestremd

Siddeburen – De vliegtuigbom op de akker van boer Jakob Smith uit Siddeburen is dinsdagmiddag met succes tot ontploffing gebracht. De zogeheten ‘250 ponder’ werd vorig jaar ontdekt omdat Smit het land wilde draineren.

Op een oude tekening stond de bom uit de Tweede Wereldoorlog ingetekend, onderzoek wees uit dat het explosief er nog steeds lag. Vanwege de hoge kosten is de vliegtuigbom nu pas onschadelijk gemaakt. Dit gebeurde pas na dat boer Smith de media had opgezocht.

De EOD begon dinsdagochtend met het vrij leggen van de vliegtuigbom en de ontsteker te fixeren met epoxy zodat deze veilig was om te vervoeren naar een betere plek, ver van bewoning en hoofdwaterleiding. In het land had een aannemer platen neergelegd met anderhalve meter zand. Boven op de bom kwam nogmaals 4 meter zand.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft samen met boer Smith het explosief onschadelijk mogen maken door gezamenlijk op de ontsteker te drukken. Met een doffe knal kwam er een einde aan dit hoofdpijn dossier.

De bom lag op een perceel aan de Eideweg in Siddeburen vlak bij de N33. Om de bom veilig te kunnen ruimen is de N33 net na de middag een aantal minuten gestremd geweest.

Volg ons op

10,603FansLike
1,424VolgersVolg
5,231VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten