Vleermuisexcursie rond de Menkemaborg op 24 augustus

Uithuizen – Op dinsdagavond 24 augustus organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen een excursie met detectoren om vleermuizen te spotten op het borgterrein rond de Menkemaborg te Uithuizen.

Bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker. Als het donker wordt, vliegen ze uit, op zoek naar insecten. Met een batdetector kan men de vleermuizen herkennen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, en kan hun soort worden bepaald.

Op het borgterrein zijn zeker twee soorten Dwergvleermuizen en Laatvliegers aanwezig. Deze vleermuizen slapen overdag in huizen in de omgeving en gaan kort na zonsondergang muggen en vliegen vangen. Deze zomer zijn er bovendien veel Watervleermuizen boven de borggracht waargenomen. Deze soort harkt insecten met de achterpoten van het wateroppervlak af. Watervleermuizen zijn lichtschuw en vertonen zich dan ook pas als het echt donker is. Deze soort vleermuizen slapen in de zomer overdag in een boom. Daar krijgen de vrouwtjes ook hun jongen; ze brengen de jongen groot met melk totdat ze zelf kunnen gaan vliegen en insecten vangen.

In de herfst gebruiken sommige vleermuizen het borgterrein ook voor de balts. Misschien is het al mogelijk om de baltsroep van de dwergvleermuis te horen. De detector laat dan een kort, hard kraakgeluid horen. Als men dit geluid opneemt en tien keer vertraagd afspeelt op een speciale batdetector blijkt het heel melodieus te zijn.

Inschrijven
Deelname aan de excursie bij de Menkemaborg op 24 augustus kan na uitsluitend aanmelding via klnienhuys@ziggo.nl of tel. 050-3120741 uiterlijk tot en met zondag 22 augustus, met vermelding van het aantal volwassen en kinderen. Kosten voor deelname: volwassenen € 3,50; kinderen € 2,00, contant te betalen. De excursie begint om 20.00 hr met een inleiding bij restaurant ’t Schathoes en duurt tot ongeveer 22.00 hr. Indien gewenst kan men eerder vertrekken.

Zie verder http://www.nachtvandevleermuis.nl/activiteiten/groningen 

Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie geannuleerd. Deelnemers krijgen daarover tijdig bericht.

Back to top button