Vleermuisexcursie in Appingedam op vrijdag 12 augustus

Appingedam – De Vleermuiswerkgroep Groningen vertelt op vrijdagavond 12 augustus in Opwierde vanaf 20.00 uur over het leven van vleermuizen, de verspreiding in Appingedam en over ervaringen met huizen met vleermuizen in de spouw of onder het dak. Daarna volgt een excursie waarbij men de vleermuizen kan spotten en horen met behulp met detectors.

Er komen in Appingedam acht soorten vleermuizen voor, waaronder twee voor Nederland heel belangrijke soorten. Overdag slapen sommige soorten vleermuizen slapen in huizen, andere soorten in bomen. Bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker. Als het donker wordt, vliegen ze uit, op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. De werkgroep verwacht dat er bij de excursie zeker vier soorten vleermuizen te vinden zullen zijn.

Appingedam is erg aantrekkelijk voor vleermuizen vanwege de vele waterpartijen en groene parken. Bij de versterkingsoperatie wordt rekening gehouden met vleermuizen, zodat zij hun verblijfsplaatsen niet kwijtraken.

Als er kolonie vleermuizen tijdelijk in een spouw woont, komt er weleens een vleermuis binnenshuis. Gewoonlijk is er dan sprake van een gat of gaten in de binnenmuur. Als zulke gaten worden dichtgemaakt, blijven de vleermuizen vanzelf binnen de spouw, maar het vermindert tegelijk óók warmteverlies uit de woning. Dat kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren!

De vleermuiswerkgroep zoekt nieuwe vrijwilligers die het leuk vinden om ’s avonds vleermuizen te zoeken. Maar ook mensen met ervaring met solderen, isoleren en energiebesparing, voorlichting en sociale media kunnen bijdragen aan de bescherming van vleermuizen.

Welkom met koffie en thee vanaf 19.45 uur in het gebouw van Buurtvereniging Opwierde II, Ds. Sprengerweg 3, 9902 RJ Appingedam. Aanvang inleiding 20.00 uur. Excursie na zonsondergang van 21.15 tot ca.22.15 uur.

Aanmelden via info@vleermuiswerkgroepgroningen.nl is nodig voor voldoende begeleiders van de excursie te zorgen. Kosten: volwassenen €5,00, kinderen tot 12 jaar €2,50. Voor meer informatie: 050-3120741.

Back to top button