Vintagemeubels combineren met een modern interieur

Nederland – De mooiste interieurs zijn tijdloos. Ze bestaan niet enkel uit meubilair en woonaccessoires uit één bepaalde periode. Nee, ze combineren elementen van verschillende stijlen en leeftijden. Het mixen van moderne items met vintage designmeubels levert een authentieke woninginrichting op. We presenteren hieronder een aantal tips om goede combinaties te maken.

De ideale mix
In feite kun je alles wat je wilt met elkaar combineren. Centraal staat dat je tot een mix komt die in balans is. Zoek meubels uit die je zelf mooi en praktisch vindt. Let er hierbij op dat de kleuren bij elkaar passen en wissel grote meubelstukken af met kleinere. Geef ieder item ook de ruimte, want anders krijg je een propperige uitstraling. Gebruik ook gerust leuke prints en bijzondere materialen. Doe dit met mate, omdat overdaad schaadt. In een woonkamer met moderne meubels staat een design vloerlamp naast het bankstel bijvoorbeeld erg mooi. Voor de slaapkamer kun je denken aan een vintage nachtkastje naast je bed. Je creëert eenheid in het interieur door één bepaalde kleur op verschillende plekken terug te laten komen. Dit doe je bijvoorbeeld met kussentjes, de raambekleding en leuke woonaccessoires.

Vorm en functie van de meubelstukken
Tijdens je zoektocht naar leuke meubels en accessoires sta je steeds weer voor de vraag of iets wat je mooi vindt bij de rest van je interieur past. Gaat het om oudere stukken? Maak je keuze dan op basis van de vorm en de functie. Vintage designmeubels zijn vaak uniek en met groot vakmanschap gemaakt. Dat zie en dat voel je. Een vintage fauteuil, salontafel of bureau kan kortom enorm decoratief zijn. Een geslaagde combinatie bereik je door ronde en rechte vormen in je interieur met elkaar af te wisselen.

Soms nodig: opfrisbeurt van vintage meubel
Dankzij de hoge kwaliteit van designmeubels blijven ze lang mooi. Helaas is de bekleding van een stoel of bank soms echt versleten of verkleurd. Of misschien vind je de lampenkap van je vintage tafellamp helemaal niet leuk. In zulke gevallen kan nieuwe bekleding of een andere kap echt het verschil maken. Kasten en tafels met beschadigingen, slijtage of een minder mooie kleur kun je vaak gerust opnieuw schilderen. Na een opfrisbeurt ziet een item er weer uit als nieuw en kun je er nog jaren van plezier van hebben. Bij vintage lampen is het overigens soms ook nodig om de oude stekker en het elektriciteitssnoer te vervangen.

Ga voor een blikvanger
Is het interieur van jouw woonkamer redelijk neutraal? Trek dan de stoute schoenen aan en ga voor een blikvanger. Schaf een groot vintage meubelstuk aan, zoals een eettafel of een dressoir. Dit vormt een schitterend contrast met de rest van de meubels. Hetzelfde effect bereik je ook met grote woonaccessoires, zoals een kroonluchter of een spiegel. Zie je het niet zitten om op deze manier uit te pakken, maar hou je wel van oude spullen? Ga dan voor een aantal kleinere items, zoals vintage bijzettafeltjes, wandlampen en vazen.

Back to top button