Delfzijl – Clariter, Bollegraaf, N+P en BioBTX gaan gezamenlijk Europa’s grootste en meest geavanceerde sorteerinstallatie voor plastic afval voor de chemische recyclingindustrie ontwikkelen in Delfzijl. Met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 350.000 ton zal deze faciliteit zich richten op het laagste plastic afval dat anders zou worden verbrand of gestort, meldt Clariter.
Chemische recycling stelt de chemische industrie in staat om te verduurzamen door tal van hoogwaardige producten zoals verf, cosmetica en wasmiddelen uit plastic afval te produceren. Dit ultramoderne centrum voor de voorbereiding van grondstoffen (RMPC) zal niet alleen de recyclingpercentages in Europa verhogen, maar ook CO2 besparen door de industrie te helpen het gebruik van op fossiele brandstoffen gebaseerde petrochemicaliën te vervangen door op plastic afval gebaseerde alternatieven.
Zuiveringsstap
Eerst gaat het plastic afval in een frictiewasser met koud water om alle organische verontreinigingen te verwijderen. Na droging volgt een chemisch recyclingproces dat uit drie stappen bestaat: thermisch kraken, hydrogeneren en zuiveren. De pyrolyeseolie die na de eerste stap wordt geproduceerd bevat vaak nog verontreinigingen. De zuiveringsstap met waterstof en een katalysator is daarom essentieel. Clariter ontwikkelde een katalysator die deze verontreinigingen verwijdert, zodat er een zuivere koolwaterstoffractie overblijft.
Jaarlijkse verwerkingscapaciteit
De jaarlijkse verwerkingscapaciteit van de fabriek, 350.000.000 kilogram, staat gelijk aan de hoeveelheid plastic verpakkingen die jaarlijks door ruim 11 miljoen Nederlanders wordt weggegooid. De projectpartners zullen de afname van grondstof (Clariter, BioBTX), de levering van kunststofafval (N+P) en de levering van technologie (Bollegraaf) verzorgen. De haven van Delfzijl wil een van Europa’s meest efficiënte circulaire hubs zijn, waar bedrijven samen werken aan een volledig circulaire economie. De fabriek is naar verwachting in 2025 operationeel.
Europese wetgeving
Clariter speelt met de fabriek in op nieuwe Europese wet- en regelgeving. Zo presenteerde de Europese Commissie eind maart een voorstel voor een nieuwe Verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten (ESPR). ESPR staat voor ecodesign for sustainable product regulation, voorheen bekend onder de naam: Sustainable Products Initiative.
Het bevat nieuwe productvereisten om op korte of middellange termijn zo goed als alle producten duurzamer, betrouwbaarder, herbruikbaar, herstelbaar, gemakkelijker te onderhouden, op te knappen, te recycleren en energie- en hulpbronnen efficiënter te maken.