9.8 C
Delfzijl
22 april 2021 15:36

Vijftien struikelstenen geplaatst ter nagedachtenis aan oorlogslachtoffers

Borgsweer – Zaterdagmiddag werden er in Borgsweer, Termunterzijl en Woldendorp struikelstenen geplaatst voor de Joodse families Cohen van Den Berg, Cohen en Oudgenoeg en voor verzetsman Gorter, in totaal werden er vijftien stenen geplaatst.

De eerste drie stenen werden zaterdag geplaatst in Borgsweer. Hier woonde in de oorlog de Joodse familie Cohen van Den Berg. Zij werden in 1942 vanuit kamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz.

Vervolgens ging het per bus naar de Schepperbuurt in Termunterzijl daar werden zes stenen geplaatst bij de woning van de familie Cohen. Zij werden in 1942 en 1943 vanuit kamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz en Sobibor.

In Woldendorp werden zes struikelstenen geplaatst vijf bij de woning van de familie Oudgenoeg aan de Klapsterweg en één steen bij de woning van verzetsman Andreas Gorter aan de Burgemeester Garreltsweg.

Na het plaatsen van de struikelstenen werden er bloemen gelegd.

Struikelstenen

Struikelstenen zijn herdenkingsstenen voor de slachtoffers van het naziregime, zoals Joodse mensen, homoseksuelen en politiek vervolgden. Struikelstenen heten officieel Stolpersteine en zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij liet zich hierbij inspireren door een tekst uit de Talmoed: ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten’.

Eind 2015 lagen er in 21 landen in 1.600 plaatsen 54.000 stenen. Ook in Nederland zijn er al in meer dan 120 plaatsen struikelstenen gelegd, soms honderden, soms maar een paar. Gunter Demnig legt iedere steen persoonlijk voor de huizen waar de slachtoffers hebben gewoond. Iedereen krijgt een eigen steen. De struikelstenen hebben een afmeting van 10 x 10 cm en zijn aan de bovenkant bedekt met een messing plaatje. Daarin staan naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum en plaats van overlijden, met bovenin de toevoeging ‘Hier woonde’. De stenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar vallen op door hun kleur en de lichtweerkaatsing. Dit trekt de aandacht van voorbijgangers en die worden zo uitgenodigd om erbij stil te staan. Om het te kunnen lezen, moet je door de knieën en het hoofd buigen. Je buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, maar symbolisch.

Elk steentje is eigenlijk een klein monument. Door ze voor het huis van de slachtoffers te plaatsen en er hun naam op te zetten, zijn ze heel persoonlijk.

Zo kun je zien waar alle slachtoffers hebben gewoond en krijgen ze weer een plekje in de steden en dorpen waar ze woonden.

Meer informatie over de families vind u op de pagina van struikelstenen Termunten

Volg ons op

11,078FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin

Populaire berichten