fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Vier bomen verhuizen uit centrum Delfzijl naar Kustweg

Delfzijl – Donderdag 18 november gaan vier bomen in Delfzijl verhuizen. Twee bomen staan nu in de Willemsstraat. Eén boom staat op de hoek van de Havenstraat met de Waterstraat. De vierde boom staat in de Oude Schans. De bomen verhuizen via Plein de Vennen en Kustweg naar een strook grond langs de Kustweg. Verkeersregelaars zorgen dat de verhuizing veilig gebeurt. De verhuizing is nodig vanwege de projecten Wonen met een Plus en Cultuurcluster Molenberg.

Zorgvuldige verzorging
Den Held Boomverzorging uit Zeerijp verhuist de bomen één voor één. Eerst graaft een speciale machine de boom met wortel en al uit. Daarna vervoert hij ze verticaal naar hun nieuwe plek. Onderweg komen op sommige plaatsen rijplaten. Dat moet voorkomen dat de straat beschadigt. De nieuwe plantlocaties krijgen geschikte grond. Daarna kunnen de bomen geplant worden. Er komt daarna drie jaar ‘nazorg’ op de bomen. In die periode houden de boomverzorgers de bomen goed in de gaten en zorgen dat ze voldoende water krijgen. Na die drie jaar zijn de wortels hersteld en moeten de bomen weer op eigen kracht verder kunnen.

Verplaatsen in plaats van kappen
Wethouder Jan Menninga legt uit waarom de gemeente de bomen verplaatst. “Het gaat om vier gezonde, volwassen bomen. Ze kunnen niet blijven staan vanwege de bouw van het gebouw Wonen met een Plus en het Cultuurcluster Molenberg. Het risico op beschadiging van de bomen tijdens de werkzaamheden is te groot. De boom in de Oude Schans staat op de plek waar het Cultuurcluster komt. We vinden het jammer om ze te kappen. Daarom verhuizen we de bomen naar een mooie plek bij de Kustweg. Daar blijven ze in elk geval een aantal jaren staan. Misschien kunnen ze op termijn terug naar het centrum, in de buurt van de plaats waar ze vandaan komen.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer