fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Minister Stef Blok bezoekt Garrelsweer na zware aardbeving

Garrelsweer – Minister Blok van Economische Zaken en Klimaat heeft vanmiddag het dorp Garrelsweer, waar in de nacht van maandag op dinsdag een aardbeving heeft plaatsgevonden, bezocht. De minister liep onder andere een rondje door het dorp met een bewoner. De aardbeving had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter. Het is de zwaarste beving in Groningen sinds mei 2019 in Westerwijtwerd met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter.

“Deze aardbeving is weer een zware klap. Voor de bewoners van het gebied, die al heel veel te verduren hebben, realiseer ik mij dat dit psychisch en persoonlijk echt een heel grote dreun is. Daarom stoppen we zo snel mogelijk met de gaswinning uit het Groningenveld”, aldus de minister.

Om de oorzaak van de aardbevingen weg te nemen, wordt de gaswinning in Groningen volledig afgebouwd. In gasjaar 2020-2021 was de gaswinning 7,8 Nm3. In het huidige gasjaar zal bij een gemiddeld temperatuurverloop in ieder geval minder worden gewonnen dan het vorige gasjaar. Energieprijzen zijn geen reden om de gaskraan extra open te draaien.

Vanaf medio 2022 dient het Groningenveld alleen nog als reservemiddel. Dat is nodig in het geval van extreme kou of uitval van installaties. Dat betekent dat een beperkt aantal winningslocaties stand-by staat en een minimale hoeveelheid gas produceert. Het kabinet wil dat ook die situatie zo kort mogelijk duurt.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer