9 C
Delfzijl
14 mei 2021 00:55

Vertrouwen in woningmarkt aardbevingsgebied toegenomen

Noord-Nederland – Het vertrouwen in de woningmarkt is onder bewoners van de gemeenten in het aardbevingsgebied  toegenomen sinds 2015. Dat blijkt uit de eerste Eigen Huis Marktindicator Groningen, die de TU Delft in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft uitgevoerd. In de aardbevingsgemeenten vindt 49 procent van de bewoners het een gunstig moment om een woning te kopen. Dit komt door de lage hypotheekrente en de gunstige economische situatie, maar het is volgens TU Delft ook aannemelijk dat het werk van NCG met betrekking tot de aardbevingsproblematiek aan dit vertrouwen bijdraagt.

Onder de bewoners in de aardbevingsgemeenten is vooral onder jongeren, de potentiële starters op de woningmarkt en huurders het vertrouwen in de koopwoningmarkt  opgelopen. Het vertrouwen is in de aardbevingsgemeenten hoger dan in de rest van de provincie. Het gaat dan om de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum. Bewoners uit deze gemeenten oordelen positiever over de algemene koopsituatie in het afgelopen en komende jaar dan bewoners elders in Groningen. Over de ontwikkeling van de koopprijs van woningen zijn bewoners in de aardbevingsgemeenten minder positief dan bewoners elders in Groningen en in Nederland als geheel.

Eigen Huis Marktindicator

TU Delft heeft in opdracht van de Vereniging Eigen Huis in 2004 de Eigen Huis Marktindicator ontwikkeld. Hiermee kan het vertrouwen onder woonconsumenten in de koopwoningenmarkt worden gemeten. Eind 2016 heeft NCG aan TU Delft  opdracht gegeven om voor vijf kwartalen, van het eerste kwartaal 2017 tot en met het eerste kwartaal 2018, de marktindicator specifiek voor Groningen uit te breiden. In juli is de rapportage van het eerste kwartaal van 2017 opgeleverd. Hierin wordt een vergelijking gemaakt tussen het eerste kwartaal van 2017 en 2015. Van de tussentijdse periode zijn onvoldoende gegevens om specifiek voor Groningen uitspraken te doen.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,291VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
WonenWonen
DierDier

Populaire berichten