fbpx
1.8 C
Delfzijl
15 januari 2021 16:09

Orgeldag in de Mariakerk te Krewerd

Krewerd – Op zaterdag 2 september wordt er voor het eerst een Orgeldag gehouden in de Mariakerk in Krewerd.

In 1531 werd het doksaal (scheiding tussen het koor en het schip) van de Mariakerk voorzien van een houten galerij waarop een pijporgel werd gebouwd. Dit pijporgel is het op een na oudste nog bespeelbare orgel van Nederland. Het heeft één manuaal met zeven stemmen en een aangehangen pedaal. De maker komt vermoedelijk uit de regio omdat hij stijlkenmerken heeft gebruikt uit de late gotiek en de renaissance. De luiken aan weerszijden van de hoofdkast zijn beschilderd met orgelpijpen (1643), zodat het lijkt alsof het instrument over een groot pijpwerk beschikt.

De Plaatselijke Commissie van de Mariakerk van Krewerd houdt de Eerste Krewerder Orgeldag als eerbetoon aan het bijzondere orgel. De orgeldag biedt een afwisselend programma. Bezoekers worden meegenomen in de geschiedenis van het orgel van Krewerd en de orgelbouw in de 16e eeuw en de renaissance muziek (1400 tot 1600). Ze kunnen daadwerkelijk kennismaken met de klank van het orgel van de Mariakerk aan de hand van muziekstukken uit uiteenlopende periodes, die worden toegelicht door een deskundige. Ook krijgt men de gelegenheid om een kijkje te nemen in de 16e-eeuwse orgelkast. Het evenement wordt afgesloten met een miniconcert.

De Krewerder orgeldag is bestemd voor een breed publiek en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Wel is het aantal beschikbare plaatsen beperkt. Meer informatie over het programma, de kosten en het aanmelden is te vinden op: http://www.mariakerkkrewerd.nl/agenda-mariakerk-krewerd.

Volg ons op

10,773FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten