Vereniging Eigen Huis: Huizenkopers kiezen voor verduurzaming

Nederland – Bijna 80 procent van de mensen die de afgelopen twee jaar een huis kochten ging vrijwel direct aan de slag met het verduurzamen van hun nieuwe woning. Het initiatief daarvoor komt vooral van de kopers, die zelf energiebesparingsmogelijkheden onderzoeken. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek ‘Energieadvies bij aankoop van een woning’ van Vereniging Eigen Huis.

De bereidheid van huizenkopers om hun nieuwe woning te verduurzamen is sterk toegenomen. Uit onderzoek van de vereniging in 2019 bleek dat 57% van de kopers toen energiebesparende maatregelen nam. In 2022 is dit opgelopen naar 78%. Bij het zoeken naar een woning let inmiddels 40% van de kopers op een gunstig energielabel en 45% zegt dat ze het energielabel hebben gebruikt bij het verduurzamen van hun nieuwe woning.

Verduurzaming? Meestal pas als de koper er om vraagt
De koop van een huis is een uitgelezen moment om de energiezuinigheid van een woning kritisch te beoordelen en te verbeteren. Kopers nemen nu veelal zelf het initiatief en vragen advies over verduurzaming aan hun hypotheekadviseur, makelaar, bouwkundige, aannemer en energieadviseur. Indien professionals echter zelf pro-actief het gesprek over verduurzaming met hun klanten aangaan, zou een extra 15 tot 20% van de kopers direct energiebesparende maatregelen hebben genomen. Volgens de vereniging liggen hier kansen om de verduurzaming te versnellen.

Ruim 80% van de ondervraagden is tevreden over de gesprekken en adviezen. Een kleine 50% van de respondenten laat weten dat de gesprekken voor hen zelfs doorslaggevend waren om te gaan verduurzamen.

Populaire verduurzamingsmaatregelen
De meeste huizenkopers vervangen het glas in de woning in minimaal HR++ kwaliteit, schaffen zonnepanelen aan en voeren kleine verduurzamingsmaatregelen uit zoals tochtstrip en ledverlichting. De rekening hiervoor wordt voornamelijk betaald met eigen (spaar)geld. Voor grotere investeringen, bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp en het isoleren van de woning gebruikt een ruime meerderheid (68%) eigen geld, aangevuld met de overwaarde van de vorige woning, een hogere hypotheek en subsidies.

Convenant
In 2020 spraken verschillende partijen – waaronder hypotheekverstrekkers, makelaars, het ministerie van BZK en Verenging Eigen Huis – in het convenant ‘Verduurzaming in de koopketen’ af dat zij kopers actief gaan adviseren en stimuleren om de woning te verduurzamen.

Back to top button