Hogere energierekening? Aardgas besparen is eenvoudig

Nederland – Sinds de inval van Rusland in Oekraïne staat energiebesparing nóg meer in de belangstelling. Als president Poetin de gaskraan (gedeeltelijk) dichtdraait kan de energierekening nog flink oplopen. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland zet een aantal tips op een rij om vandaag nog te besparen op aardgas.

Laat de cv-installatie inregelen
Een installateur kan de cv-installatie ‘waterzijdig inregelen’. Dat is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. Waterzijdig inregelen kan een besparing van 10 à 15% opleveren.

Verlaag de temperatuur van het verwarmingswater
Standaard staat de temperatuur van het verwarmingswater ingesteld op 80 graden. Vaak is 60 graden voldoende. Zo kan de hr-ketel zuiniger branden. Verlaag niet de temperatuur van het water voor kraan en douche. Dat moet op 60 graden blijven, anders ontstaat een risico op legionellabesmetting. In de handleiding van de cv-ketel staat hoe de temperatuur van het verwarmingswater wordt verlaagd. Geen handleiding beschikbaar? Dan zijn de instructies meestal online te vinden.

Breng radiatorfolie aan
Folie op de muur achter de radiator voorkomt dat warmte weglekt naar buiten. Radiatorfolie heeft vooral effect bij slecht of matig geïsoleerde woningen. Radiatorfolie is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt.

Laat slimme thermostaatknoppen plaatsen
Slimme thermostaatknoppen worden met een app aangestuurd. Zo is het mogelijk om in iedere kamer de temperatuur te regelen.

Kies voor een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met de cv-ketel. De cv-ketel springt alleen bij als het buiten te koud is. Met een hybride warmtepomp bespaart u tot 60% op aardgas. Het systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit.

Laat de cv-ketel regelmatig controleren
Goed onderhouden cv-ketels zijn niet alleen veiliger, ze stoken ook energiezuiniger. De onderhoudsfrequentie is te vinden in de handleiding van de fabrikant. Cv-ketels hebben over het algemeen jaarlijks of elke twee jaar onderhoud nodig.

Plaats radiatorventilatoren
Bovenop de radiator is het mogelijk om een kleine ventilator te monteren. Radiatorventilatoren werken op stroom en verspreiden warmte door de ruimte. Dat scheelt stooktijd en gasverbruik.

Bijverwarming met infraroodpaneel
Een elektrisch infraroodpaneel straalt heel gericht infraroodwarmte. Het paneel is te monteren aan het plafond of aan de muur. Een infraroodpaneel is handig als bijverwarming op plekken waar bewoners lange tijd stil zitten. Bijvoorbeeld boven een bank of een bureau. Dan is het niet nodig om de hele kamer warm te stoken.

Waterdruk controleren
Zorg ervoor dat de waterdruk op peil is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Als de druk te laag is, kan de bewoner de cv-installatie zelf bijvullen. Het is ook belangrijk om de cv-installatie regelmatig te ontluchten.

Andere, eenvoudige maatregelen
Breng tochtstrips of deurdrangers aan. Zet de thermostaat ’s avonds een uur eerder omlaag. En stook een graadje minder.

Back to top button