Veiligheidsregio Groningen heft gaspakkenteam brandweer Delfzijl op

Groningen – Het bestuur van de veiligheidsregio Groningen heeft besloten dat het gaspakkenteam van de brandweer Delfzijl per 1 november opgeheven zal worden.

De bemanning van een tankautospuit kan bij een ongeluk met gevaarlijke stoffen zelf de eerste inzet doen, maar heeft bij bestrijding van grotere incidenten bijstand nodig van het team. Incidenten met gevaarlijke stoffen komen echter zelden voor in onze regio.

Het besluit om het gaspakkenteam op te heffen is genomen nadat de veiligheidsregio een heroriëntatie deed van de teams. Uit deze heroriëntatie is naar voren gekomen dat binnen de veiligheidsregio één gaspakkenteam voldoende is. Hierbij blijft de veiligheidsregio voldoen aan de wet en is het in lijn met de landelijke visie.

Kosten
Financieel gezien levert de overgang naar één gaspakkenteam op jaarbasis ca. € 16.000,- ruimte op, voor het overgrote deel bestaand uit opleiden, oefenen, afschrijvingen en onderhoud.

Positionering gaspakkenteam
Bij overgang naar één gaspakkenteam binnen de veiligheidsregio moet een keuze worden gemaakt waar deze wordt geplaatst. Plaatsing van het gaspakkenteam binnen Stad Groningen / Haren betekent slechts een beperkte toename van de oefenbelasting. De infrastructuur binnen de regio Groningen is daarnaast dusdanig dat vanuit stad Groningen / Haren het grootste deel van de regio binnen de daarvoor geldende normtijd bereikt kan worden.

Specialisme
Het opheffen van het gaspakkenteam in Delfzijl betekent opnieuw dat er een specialisme wordt weggehaald bij het brandweerkorps Delfzijl. Vorig jaar december werd door het bestuur ook al het besluit genomen om het duikteam in Delfzijl op te heffen. Ook deze beslissing had te maken met de kosten en de oefenbelasting.

Back to top button