Veertienjarige Roxanne Lantinga uit Uithuizen pakt clean sweep in GK4 Kart Series

Uithuizen – Zo vader, zo zoon’, heet het gezegde, of ‘zo moeder, zo dochter’, maar blijkbaar is het ook ‘zo broer zo zus’. Want waar haar broer Kevin races wint in de kartsport doet Roxanne Lantinga dat ook. De pas veertienjarige kartster uit Uithuizen won zaterdag met een clean sweep de eerste ronde van de GK4 Kart Series in de IAME Senioren-klasse. Ze won de kwalificatie en alle drie de races!

“Dit is echt ongelofelijk,” jubelde Roxanne kort na de finale. “Alles ging dit weekend perfect. De kwalificatie verliep meteen erg goed.” Met deze solide start zette ze de toon voor een uitmuntend weekend op het circuit van Mariembourg. En hoewel de poleposition wellicht als een verrassing kwam, was het de kers op de taart van haar indrukwekkende optreden.

“Gisteren moesten we nog wat snelheid vinden tijdens de trainingen. We misten wat snelheid in enkele bochten. Ook moest ik wennen aan de nieuwe banden. Ik had nog nooit met deze Apex-band gereden. Gelukkig werkten ze goed tijdens de kwalificatie en kon ik meteen de snelste tijd neerzetten. Die momentum wist ik vast te houden tot aan de finale. Dat is natuurlijk fantastisch.”

Wat haar prestatie nog specialer maakte, was dat ze het hele veld, bestaande voor negentig procent uit jongens, wist te verslaan. “Alle jongens moesten achter een meisje eindigen,” zei ze met een brede glimlach. “Dat vonden ze vast niet leuk.”

Met haar overwinning toonde Roxanne aan dat racen in het bloed zit bij de Lantinga’s. Haar oudere broer Kevin heeft al vele kartwedstrijden gewonnen, en nu heeft Roxanne bewezen dat ze ook een racewinnaar is. “Het talent zit zeker een beetje in de familie. Kevin reed eerder dit seizoen al vooraan bij het NK. Ook bij de Euro Series staat hij zijn mannetje.”

De overwinning op de Zuid-Belgische piste markeerde Roxanne’s eerste zege bij de Senioren. “Het is geweldig dat het is gelukt. Na de kwalificatie wist ik dat het goed moest kunnen komen.”

En dat bracht stiekem wat druk met zich mee, gaf ze toe. “Voor de eerste race was ik behoorlijk zenuwachtig. Mijn monteur heeft me toen geholpen met tactisch rijden. Dat heeft me zeker geholpen, want ik wist bij de start meteen een groot gat te slaan en kon daarna wegrijden. Dat is natuurlijk fijn.”

Na het winnen van de tweede race slaagde ze erin om een voorsprong te behouden in de finale, die de dagklassement bepaalde. “Ik kon niet meteen wegrijden bij de start van de finale, dus de eerste paar ronden waren erg spannend. Ik zat vol adrenaline. Een andere rijder stuurde wat op me in, wat nog meer adrenaline gaf natuurlijk. Maar daarna kon ik de race netjes uitrijden. Al kwam ik wel met trillende handen terug in de pits.”

Roxanne’s overwinning in Mariembourg gaf haar zelfvertrouwen een flinke boost. Ze hoopt dat dit haar zal helpen bij de komende race, de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap, op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. “Daar heb ik al eerder gereden, dus dat moet goed komen. Maar het is wel intensief, met al dat rijden over de kerbs. Dat doet wel pijn aan je lichaam. Ik weet niet waar ik zal eindigen, maar de A-finale moet sowieso haalbaar zijn.”

Naast het Benelux-kampioenschap en de GK4 Kart Series zal Roxanne dit seizoen ook enkele wedstrijden rijden in de Euro Series. Hoe die zullen verlopen, is nog even afwachten, maar één ding is zeker: “Dit smaakt naar meer!”

Roxanne bedankt haar monteur Luca Briggs, haar broer Kevin, haar ouders en haar familie.

Roxanne Lantinga is nog op zoek naar bedrijven die haar willen ondersteunen op haar weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via brendakoolhof@gmail.com.

Back to top button