Vanuit het zuidwesten neerslag, mogelijk ijzel later vanavond in Noord-Nederland

Nederland – Ook deze tweede kerstdag verloopt winters en koud met vooral in de noordoostelijke helft van het land de eerste uren matige vorst met temperaturen beneden -5 graden. In Nieuw-Beerta was het tot dusver het koudst met -8,7 graden. In het zuiden is het bewolkt bij temperaturen rond het vriespunt. Vanuit het zuiden wint de zachte lucht vandaag terrein en in de loop van de dag volgt regen. Vooral in de noord(oost)elijke delen van het land kan et enige tijd ijzelen door neerslag dat valt op een nog bevroren ondergrond. 

Eerste kerstdag viel in het zuiden lokaal wat sneeuw, maar veel stelde het niet voor. Slechts het gras en de auto’s werden wat wittig. Van een officiële witte kerst is dan ook geen sprake, maar kerst verloopt wel winters en koud.

Afgelopen nacht was het behoorlijk koud in grote delen van het land. De temperatuur daalde in Nieuw-Beerta (Groningen) naar -8,7 graden. Daarmee is het de koudste nacht van deze winter tot dusver. 

Vanuit het zuidwesten regen, noord(oost)en later kans op ijzel
In het zuiden van het land is het lang niet zo koud met temperaturen rond het vriespunt. De bewolking breidt uit en richting het einde van de ochtend valt in het zuidwesten wat lichte regen bij temperaturen boven nul. Dit neerslaggebied trekt langzaam noordoostwaarts over het land en de temperaturen lopen langzaam op. Hierbij zullen naar verwachting de temperaturen van de wegen al boven het vriespunt zijn voordat de regen valt. Er wordt daarom in het zuiden en zuidwesten geen gladheid verwacht.

Eind van de middag en vanavond bereikt de neerslag Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Ook hier wordt geen gladheid door ijzel op grote schaal verwacht. Als het tegenzit en de wegen lokaal koud genoeg blijven kan het in de noordelijke en oostelijke delen van Flevoland, Overijssel en Gelderland misschien wel lokaal korte tijd glad worden.

De kans op gladheid door ijzel is het grootst in de loop van vanavond en komende nacht in Groningen, Friesland en Drenthe. Automobilisten moeten in deze provincies oppassen en het advies is op tijd naar huis te gaan. In de rest van het land is de temperatuur dan boven nul en is van gladheid geen sprake. 

Komende dagen flink zachter
In de laatste week van het jaar is van winterweer geen sprake meer. Mogelijk dat het in Groningen in de eerste nachten nog afkoelt tot dicht bij het vriespunt, maar in de rest van het land is van vorst absoluut geen sprake. Sterker nog: de temperatuur stijgt later in de week naar de dubbele cijfers met middagtemperaturen tussen 10 en maar liefst 15 graden.   

Back to top button