fbpx
12.8 C
Delfzijl
donderdag 09 juli 2020
Home Weer en natuur Vandaag begint een zonovergoten periode

Vandaag begint een zonovergoten periode

Nederland – De zon schijnt vanaf vandaag tot ver in de volgende week uitbundig. De zee van licht is goed voor onze mentale gezondheid, of we nu in onze tuin of achter het glas in de zon zitten. Vanaf dinsdag wordt bovendien zonkracht 3 verwacht, waardoor we buiten vitamine D kunnen opdoen. Ondanks dat het fris aanvoelt kan het uit de wind en in de zon best prettig zijn. Zonnepanelen zullen bovendien veel energie opwekken.

Vandaag moet de zon nog wolken naast zich dulden. In Midden- en Zuid-Limburg begint de dag nog grijs met vrij veel wolkenvelden. Later drijven in het oosten en noordoosten enkele wolkenvelden binnen vanuit Duitsland en in de rest van het land kunnen een paar stapelwolken ontstaan. De zon zal het weerbeeld vandaag echter al domineren.

Vanaf morgen is er dagenlang vrijwel geen wolkje aan de lucht. Pas woensdag ontstaan mogelijk weer een paar stapelwolken en daarna neemt de kans op wolken langzaam verder toe. De kans op zon blijft echter ook groot.

Schraal voorjaarsweer
Het is niet alleen zonnig, maar ook koud. Doordat de lucht erg droog is voelt het schraal aan. Dit weekend maakt de wind het bovendien extra koud. De thermometer wijst 8-10 graden aan, maar het voelt aan als 3-6 graden. Aan het begin van de ochtend vriest het op veel plaatsen een graadje en ligt de gevoelstemperatuur op -3 tot -7 graden!

Na het weekend neemt de wind af. Daardoor kan het ’s nachts verder afkoelen naar -3 tot zeer lokaal zelf -6 graden. Toch voelt het in de vroege ochtend niet kouder aan dan in het weekend. Overdag is het voor het gevoel met 8-12 graden en minder wind aangenamer dan dit weekend.

Vitamine D opdoen
Wie noodgedwongen thuis moet blijven kan genieten van de zon achter het glas of tijdens een kort momentje in de achtertuin of op het balkon. Uit de wind en in de zon kan het ondanks het koude weer best aangenaam zijn. De grote hoeveelheid zonneschijn is sowieso goed voor onze mentale gezondheid. Daglicht is goed voor onze biologische klok, bevordert onze productiviteit en beïnvloedt onze stemming positief.

De zon wordt in maart geleidelijk weer krachtig genoeg om vitamine D op te doen. Vanaf zonkracht 3 maakt ons lichaam vitamine D aan. Tot en met maandag is de zonkracht 2 in het noorden tot 3 in Zuid-Limburg. Vanaf dinsdag is de zonkracht in het midden en zuiden van het land afgerond 3. Dit is de maximale waarde van de dag en zal tussen 12:00 en 14:00 uur behaald worden. Een uurtje in de zon kan de aanmaak van Vitamine D dan stimuleren.

Goed weer voor zonnepanelen
Het zonnige weer is natuurlijk uitstekend voor de productie van energie door zonnepanelen. Juist de combinatie van koud en zonnig weer is goed voor de hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Wanneer de panelen in de zomer warm worden neemt de productiviteit namelijk af. Daar is nu geen sprake van. Wel kan een ijslaagje de eerste uren van de ochtend de panelen bedekken, maar het ijs zal zodra de zon op de panelen schijnt snel wegsmelten.

Komende dagen betekenen wat de zonne-energie betreft een inhaalslag! Tot dusver was 2020 nog een relatief slecht jaar met landelijk gemiddeld 198 uur zon tegen 216 uur normaal. In het midden en noorden scheen de zon 30-50 uur te weinig, terwijl in het zuiden nagenoeg de normale hoeveelheid gemeten werd.

Advertenties