Foto: FPS / Jos Schuurman

Nederland – Vooral in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland kan vanavond snel dichte mist ontstaan. Later vannacht en morgenochtend is juist in het zuiden en westen de kans op dichte mist groot. In de ochtendspits moet morgen rekening worden gehouden met minder dan 200 meter zicht op grote schaal. Zonneschijn zit voor zaterdagmiddag en zondag in de weersverwachting.

Vanavond is het wisselend bewolkt met vooral in het noorden en oosten vrij brede opklaringen. Hier koelt het snel af en kan al vroeg in de avond (dichte) mist vormen. In het zuiden, midden en oosten loopt het zicht vanavond langzaam terug.

In de nacht neemt ook in het zuiden, midden en westen de kans op dichte mist toe en aan het einde van de nacht is het naar verwachting in vrijwel het hele land mistig. In het noordoosten kan wat lichte regen vallen en daardoor neemt daar de kans op dichte mist af. De minimumtemperatuur komt vannacht uit op 1-3 graden.

Morgen regionaal hardnekkige mist

Morgenochtend blijft het op veel plekken mistig. De mist is erg hardnekkig en regionaal blijft het zicht slecht tot ver in de middag. Vooral in de noordelijke provincies valt van tijd tot tijd wat (mot)regen. De maxima liggen morgen precies rond normaal met 4 graden in het (noord)oosten en 6 in het zuiden en westen.

Morgenavond kan uit de bewolking nog steeds een spat motregen vallen. In de nacht naar zaterdag neemt de kans op neerslag af. Opnieuw kan mist ontstaan. De temperatuur daalt naar 1 tot 3 graden. In het noordoosten koelt het lokaal af tot rond het vriespunt.

Zaterdagmiddag en zondag zonneschijn

Zaterdag begint hier en daar wat mistig. De oostenwind trekt aan naar matig en daardoor zal de mist in de loop van de ochtend verdwijnen. De lucht wordt droger en er komen brede opklaringen vanuit het zuidoosten het land binnen. Zeker in het zuiden en midden kan worden genoten van een fraaie middag met flink wat zon. In het noorden kan het wat langer duren voordat de zon doorbreekt. De temperatuur stijgt naar 3 graden in Groningen en lokaal 7 in Brabant. Door de oostenwind voelt het wat kouder aan.

Zondag ziet er goed uit voor zonliefhebbers. Overal is er ruimte voor de zon, maar in het westen en noorden zijn er wel wat meer wolken dan in het zuiden. Na een frisse start wordt het in de middag 2 graden in het noorden tot 6 in Limburg.  De zuidoostenwind is daarbij matig.

Na het weekend geen winterkou, wel winterse buien

Na het weekend wordt het wisselvallig. De wind draait naar het (zuid)westen en neemt flink toe met vooral in de kustregio’s kans op zware windstoten. Doordat de wind vanaf zee waait wordt het niet koud met maxima van 5-8 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur regelmatig rond het vriespunt.

Op grote hoogte wordt de aangevoerde lucht wel behoorlijk koud. Hierdoor stijgt de kans op winterse neerslag zoals hagel of smeltende sneeuw. Tijdens een intensieve winterse bui kan het even wit worden, maar daar blijft het voorlopig ook bij. Koud winterweer met vorst en sneeuw wordt tot eind januari niet verwacht.

Advertenties